Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pentru prima oară, abonamentul a bătut cartela în România!

in Diverse/ExtraNews de

   Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii – ANCOM, a anunţat că, pentru prima oară, în România, numărul abonamentelor de telefonie mobilă a depăşit cel al cartelelor preplătite active. AMCOM spune că, pe parcursul anului 2016, s-a menținut tendința de creștere a numărului utilizatorilor de abonamente la serviciile de telefonie mobilă, în detrimentul utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, ajungându-se pentru prima dată la un număr de abonamente mai mare decât cel de cartele preplătite active.

   Utilizatorii de telefonie din România au vorbit în medie în fiecare lună a anului 2016 câte 1 oră și 4 minute prin intermediul rețelelor fixe și de patru ori mai mult prin intermediul rețelelor mobile, respctviv 4 ore și 17 minute. Deși, în continuare, un apel efectuat de pe telefonul fix (3 minute și 4 secunde) durează, în medie, mai mult decât unul de pe mobil (2 minute și 37 de secunde), diferența dintre cele două categorii de trafic se micşorează de la an la an. Infografic aici.

   La sfârșitul anului 2016, în România erau 22,9 milioane de utilizatori activi de servicii de telefonie mobilă, în scădere cu 1% față de sfârşitul anului 2015, dintre care 11,5 milioane erau utilizatori pe bază de abonament și 11,4 milioane, utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Creșterea numărului de abonamente se datorează, în principal, utilizatorilor persoane fizice care preferă acest tip de acces la serviciile de telefonie mobilă, numărul acestora înregistrând o creştere cu 11% în anul 2016, până la 8,6 milioane.

   Rata de penetrare la nivelul populației a cartelelor SIM active pentru serviciile de telefonie mobilă a ajuns la 116% la finalul anului 2016. Deși numărul total de utilizatori activi ai acestui serviciu a scăzut ușor, traficul total de voce (exclusiv roaming internațional) efectuat de aceștia a crescut cu 2% în anul 2016 față de anul 2015, până la aproape 70,6 miliarde minute. Doar traficul în rețelele mobile proprii a înregistrat o scădere de 10%, până la 44 miliarde minute, celelalte categorii de trafic înregistrând creşteri în anul 2016: traficul către alte rețele de telefonie mobilă a crescut 36%, până la 20,3 miliarde minute, traficul către reţele din afara României +10%, până la 4,1 miliarde minute și, respectiv, traficul către rețelele fixe +4%, până la 2,3 miliarde minute.

   Numărul total de mesaje SMS a scăzut în anul 2016 cu 10%, până la 18 miliarde de mesaje, cel mai probabil ca urmare a utilizării tot mai intense a altor mijloace de transmitere a mesajelor instant. Majoritatea traficului de voce (60%) este realizat de utilizatorii pe bază de abonament, însă în cazul mesajelor SMS majoritatea traficului (52%) este realizat de cei care dețin cartele preplătite active. (foto: pixabay.com)

Ultimile din

Mergi la SUS