Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pensia pe care o va avea un roman cu salariul mediu pe economie, care a cotizat timp de 35 de ani la bugetul de pensii

in ExtraNews de

Mai devreme sau mai tarziu, sistemul de pensii va intra in colaps. Datele analizate de economisti arata ca, daca nu se intampla o minune, este imposibil ca pensiile tuturor romanilor sa fie platite pe termen lung. Totusi, daca se reuseste mentinerea actualului sistem de pensii, un roman care intra acum in campul muncii si care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunara care nu atinge nici macar salariul minim pe economie.

Un roman care intra acum in campul muncii si care va cotiza 35 de ani ar putea primi o pensie lunara de 1.630 de lei luand in calcul un ultim salariu net de 4.000 lei, potrivit calculelor CFA Romania, asociatie a analistilor financiari certificati international care are ca membri si reprezentanti ai administratorilor de pensii private.

Din aceasta suma, 1.080 de lei provin de la Pilonul I, adica sistemul public de pensii, iar 545 lei de la fondul de pensii administrat privat Pilon II, potrivit calculelor CFA Romania care presupun o con­tributie catre P2 de 3,75% din salariul brut, la fel ca cea din prezent, scrie Ziarul Financiar.

Ultimile din

Mergi la SUS