Pelinul este o exceptionala planta medicinala care combate frisoanele, este utila pentru tratamentul bolilor de ficat, dar si de rinichi. Aceasta planta are un continut ridicat in principii amare, gustul este puternic amar. Zonal, i se mai spune pelinita, pelin mic, iarba amara. Pelinul creste sub forma de tufe atingand inaltimea de aproximativ un metru. Prefera solurile uscate, bogate in calcar. Se gaseste pe pajisti, pasuni, livezi, langa ziduri, gramezi de pietris. Are frunzele argintii si face flori de forma unor margele de culoare galbena.
Pelinul este o planta cunoscuta, apreciata si folosita din cele mai vechi timpuri. Vechile scrieri povestesc cum alergatorii cu carele romane beau la victorie un extract de pelin. In scrierile mai vechi se mentiona ca pelinul era pus in cerneala cu care calugarii scriau in Evul Mediu, pentru ca soarecii sa nu roada inscrisurile. Celebra Hildegard von Bingen recomanda cu secolole in urma pelinul sub forma de comprese la cap contra durerilor de cap, precum si pentru evitarea intepaturilor de albine. Pana prin anul 1920, in Germania si Austria se prepara un lichior de pelin, “Absinth”, care insa a fost ulterior interzis din cauza efectului de obisnuita ca un drog. Cu totul alt efect il au vinurile amarui din Italia (vermut) care contin substante amare in cantitati destul de mici si care au un efect benefic pentru pofta de mancare.
Se foloseste planta inflorita, frunzele si florile. Perioada optima de recoltare este din iunie pana in septembrie si se usuca numai la umbra. In cantitati mici planta stimuleaza pofta de mancare si are un efect tonic asupra stomacului. Ceaiul de pelin, in cantitati mici, ar efect de calmare si depurant al sangelui. Cantitatile antiseptice ale pelinului pot fi folosote cu foarte bune rezultate si in tratarea ranilor purulente. Se fierbe pur si simplu pelin si se fac cate trei bai pe zi locului cu rana purulenta. De asemenea, planta preparata sub forma de ceai ajuta in majoritatea bolilor specifice femeilor (atentie! nu se foloseste de catre femeile insarcinate si cele care alapteaza).
Pelinul combate frisoanele, este utila pentru tratamentul bolilor de ficat si de rinihi. Consumul de lunga durata poate duce la dureri de cap si ameteli. Datorita gustului foarte amar, planta nu se fierbe, se opareste doar si se lasa “sa traga” cel mult un minut. In mod obisnuit reteta de preparare este: o lingurita de pelin uscat la o cana de apa clocotita. Se poate folosi si planta foarte uscata, sfaramata sub forma de pulbere, in acest caz, zilnic, un varf de cutit ajuta la vindecarea cazurilor de hepatita si in alte boli ale ficatului.
De asemenea, pelinul este bun si in tratamentul altor afectiuni si boli precum diabet, guta, reumatism (atentie! evitati excesele, deoarece pelinul contine o substanta toxica, tojona). In multe sate din Boemia, Austria si Italia se pune o lingurita cu pelin maruntit intr-un litru de vin alb sau rosu, se lasa timp de o saptamana, apoi se beau zilnic 1-2 pahare. Are un efect deosebit pentru bolnavii de vezicula biliara si cei cu balonari cronice.
Ceaiul de pelin este recomandat si pentru copiii cu oxiuri sau limbrici. Pentru pofta de mancare se recomanda urmatoarea reteta: patru linguri de pelin tocat marunt se amesteca cu un pahar de 100 ml de alcool rafinat de 70 de grade, se pune la loc insorit timp de sapte zile. Se iau cate 10 picaturi de trei ori pe zi, in special pentru stimularea poftei de mancare si a celor cu balonari sau alte tulburari digestive. Aceasta tinctura nu se ia mai mult de o luna, deoarece poate provoca tulburari nervoase.
Pelinul ramane, insa o planta medicinala foarte valoroasa, este usor de gasit si n-ar trebui sa lipseasca din casa dumneavoastra, deoarece un medicament este mai eficient cand este foarte amar.
Utilizare:
Ceai (infuzie) – o lingurita varfuita de pelin la o cana clocotita, se lasa ½ minut, apoi se strecoara. Se beau maximum 3 cani de ceai zilnic.
Tinctura concentrata- int-un pahar de 100 ml cu acool rafinat concentrat de 70 de grade se pun patru linguri de pelin. Se lasa o saptamana, apoi se folosesc la nevoie de trei ori pe zi cate 8-10 picaturi zilnic.
Pulbere – un varf de cutit de pulbere de pelin se foloseste pentru tratamentul bolilor de ficat.
Bai partiale – un pumn de pelin la 2 litri de apa clocotita, se lasa 10 minute, apoi se face baie in zonele cu rani purulente.