Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Pavel Bartoș: ”Am învăţat limba maghiară de mic, că altfel nu aveam cu cine să mă joc”

in Monden de

Pavel Bartoș a povestit într-un interviu cum i-a fost copilăria la Miercurea Ciuc și cum a ajuns să învețe limba maghiară.

Actorul a povestit că erau foarte fericiți să vadă zăpada încă din septembrie, că se jucau foarte mult în aer liber și știau să se bucure de șantierele din jur. Acasă, cum televizorul cu lămpi era mereu stricat, ajunsese să citească foarte mult și o făcea în baie, pentru a nu deranja pe nimeni.

Întrebat cum a fost copilăria la Miercurea Ciuc, acesta a răspuns: ”Friguroasă (zâmbeşte)! Dar era copilărie! Acum mă uit la copii şi aş vrea să iasă în faţa blocului şi să se joace cum ne jucam noi. Cu cheia la gât, cu creta, cu mingea, cu crosa! Noi jucam şi vara hochei. Pe iarbă, cu mingea de tenis. Iar de prin septembrie începea zăpada, eram aşa fericiţi! Ne făceam terenul nostru, făceam patinoar, pfoai! În plus, trăiam într-un veşnic şantier, în jurul blocurilor noastre creşteau alte şantiere. Ori pentru noi era mană cerească. Bine, ne-am urcat şi în macara, dar părinţii noştri nu ştiau. A fost Raiul pe Pământ. Mă uit acum la copii şi la gadget-urile pe care le au. Nu zic, Doamne fereşte, dacă aşa a evoluat societatea, ne raportăm la ea. Nu înseamnă că e vina copiilor. Depinde de noi, adulţii, să ştim să direcţionăm nişte lucruri.

Îmi amintesc şi acum, pe la opt fără zece, se striga din bloc: „Începe «Mihaela»!“. Dar eu fugeam degeaba, pentru că televizorul nostru era mereu stricat. Atunci, mă duceam cu câte un copil, că poate intram cu el în casă. „E, ai venit şi tu, Pavele? Haide, acum!“ (râde). Erau alea zece minute de „Mihaela“. La mine acasă televizorul cu lămpi era mereu stricat. Dar asta a fost bine într-un fel, pentru că am citit enorm. Jules Verne, Alexandre Dumas. Ăla era universul meu. Pentru că eram mulţi în casă, şase oameni în două camere, citeam în baie. Acolo nu deranjam pe nimeni, pe frate-miu sau pe sor-mea. Mă puneam în cadă, îmi făceam un fel de pat şi uneori acolo adormeam”.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS