Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

PAUZA DIN RELAŢIE – funcţionează sau anunţă sfârşitul?

in Curiozitati de

Dacă vrei să închei relaţia, te desparţi pur şi simplu, iar pauza e doar anticamera sfârşitului. Totuşi, psihologii susţin că pauzele au şi rol benefic, fiindcă îţi dau răgazul să înţelegi cum stau lucrurile între voi. A lua o pauză de persoana iubită poate trece drept o metodă laşă prin care să închei relaţia. Ceea ce se uită este sensul propriu, şi anume nevoia de spaţiu fizic pe care partenerii o resimt la un moment dat pe parcursul legăturilor lor. Potrivit psihologilor, decizia n-ar trebui să mire. Poate să apară şi când partenerii se iubesc nespus. Despărţirea temporară vine cu multiple avantaje de ambele părţi. Condiţia este ca ambii să fie de acord, să aibă încredere unul în celălalt şi să considere perioada în care nu se văd ca pe un moment de detaşare şi reflecţie. Hotărârea de a lua o pauză se dovedeşte o gură de aer curat atât pentru partenerii cu câteva luni de relaţie, cât şi, mai ales, pentru partenerii peste care au trecut anii. În primul caz, cei doi au şansa să-şi dea seama dacă se potrivesc, în timp ce, în cazul al doilea, partenerii profită de rara ocazie să le fie dor, o emoţie care probabil a rămas uitată.

CÂND E NECESARĂ? Dacă jumatatea te copleseşte şi nu eşti obişnuit / ă cu asta, s-ar putea sa te irite; de aceea, o pauză e binemeritată. De asemenea, s-ar putea ca pur şi simplu să simţi nevoia să revii la tine după o perioada în care ai uitat cine eşti şi te-ai raportat la tine doar ca parte a cuplului. Când reuseşti să te reconectezi cu tine ca individ, dai ulterior şi celuilalt partea bună din tine. Mai mult, dacă te cunoşti bine, ştii ce-ţi place şi ce doreşti de la cel de lângă tine. De asemenea, o pauză este necesară şi când totul e prea intens. E adevarat, pasiunea nu poate fi controlată, dar nu de puţine ori se întâmplă ca partenerii să resimtă epuizare şi să trăiască disensiuni repetate până la despărţirea definitivă. Astfel, doar o perioadă de linişte poate calma focul prea arzător şi menţine proaspătă relaţia. Ceva timp petrecut departe unul de altul se impune când cei doi vor lucruri diferite: unul vrea să-şi continue studiile sau să-şi schimbe cariera, altul – copii sau achiziţia unei locuinţe. Motivele care provoacă tensiune sunt diverse, dar o pauză lămureşte lucrurile şi vă determină să reflectaţi cu seriozitate la ce îşi doreşte cu adevărat fiecare în parte şi să stabiliţi nişte limite sau un plan concret. Nevoia de timp pentru a stabili priorităţi nu trebuie neapărat să implice despărţirea; o pauză poate fi suficientă pentru a vă da seama. Nu în ultimul rând, se spune că absenţa face ca iubirea să crească. Mai bine afli mai devreme decât niciodată dacă sunteţi îndrăgostiţi cu adevărat sau ceea ce trăiţi este doar foc de paie. O vreme petrecută departe unul de celălalt vă calmează, dar poate avea şi efectul invers, mai ales în cazul relaţiilor de lungă durată: era tot ce trebuia pentru a reaprinde flacăra iubirii şi a readuce buna înţelegere în casă. Decizia pauzei trebuie luată de comun acord, la fel – durata acesteia: nici prea puţine, dar nici prea multe zile, ca să nu vă înstrăinaţi.

CÂND PAUZA NU ARE EFECT? Timpul petrecut separat poate să aibă efect pozitiv, dar şi să dăuneze. Pauza funcţioneză dacă vreţi să vă consolidaţi relaţia sau să scăpaţi de confuzia care planează asupra voastră. Daca, în schimb, iei pauză fiindcă nu-ţi mai suporţi partenerul, eşti mai fericit / ă singur / ă sau simţi că relaţia e pe ducă şi foloseşti pauza drept scuză, atunci nu te aştepta la sorţi de izbândă. Dacă relaţia e cu şuişuri şi coborâşuri, pauza nu face decât să mărească distanţa emoţională dintre voi, în loc de a vă ajuta să vă întelegeţi mai bine. Dacă vrei pauză doar ca să scapi de discuţii, nu e o idée prea bună, fiindcă, până la urmă, pentru a rezolva problemele, trebuie să le discutaţi. Nu luaţi pauze oricând! Dacă le vedeţi ca pe o joacă, vă aduc mai multe deservicii decât vă imaginaţi. Două săptămâni este perioada ideală pentru o pauză în relaţie, timp suficient să vă puneţi gândurile în ordine şi să aveţi apoi o discuţie care să limpezească lucrurile. Uneori, când despărţirea pare unica soluţie, o pauză în relatie este un prilej bun să-ţi iei timp de gândire fără a-ţi pierde definitiv partenerul.

PAUZA A FOST BENEFICĂ! Despărţirea temporară dintre Kate Middleton şi prinţul William a surprins pe toată lumea. S-a produs în urma cu nouă ani, prin 2007, când nu erau încă soţ şi soţie. Cei doi au decis să ia o pauză după ce, vreme de cinci ani, au fost împreună zi de zi în perioada colegiului. După doar câteva luni, s-au împăcat, iar în 2010 s-au logodit.

Ultimile din

Mergi la SUS