Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

PARTEA PLINA A PAHARULUI

in Diverse de

Sa gandesti pozitiv! Este indemnul cu care asa-numitii antrenori de viata life-coaches, castiga bani frumosi prezentandu-ti-l sub tot felul de forme si vorbe. Optimismul este furia de a sustine ca totul e bine cand iti merge rau.

Acest indemn exista in intelepciunea populara de multa, foarte multa vreme. Sa incerci ca in orice intreprinzi sa vezi partea plina a paharului. Dar cum sa faci asta, mai ales cand esti predispusa (boala momentului, deh) sa vezi numai semen apocaliptice, numai raul si foarte raul? Putin antrenament…

STABILITATE, NU PLICTISEALA

Ai putea crede ca o dragoste fara nabadai e o dragoste cuprinsa de plictis, chiar o dragoste pe sfarsite. Ei bine, nu-i tocmai asa. Dupa mai multi ani petrecuti impreuna, va cunoasteti mai bine, va ghiciti ai repede gandurile, deja e mai greu sa fiti luati prin surprindere. Dar cu atat mai frumos cand unul din voi reuseste sa o faca. In fine, ceea ce resimti tu ca pericol pentru relatia voastra, rutina, este mai degraba stabilitate, siguranta. Faptul ca poti tacea alaturi de iubitul tau inseamna ca te simti in largul tau cand sunteti impreuna. Faptul ca stie dinainte ce vrei sa spui sau sa faci nu inseamna ca de acum inainte va veti plitisi impreuna, ci mai degraba ca sunteti doua jumatati ale aceluiasi intreg. Ca va puteti bizui unul pe altul. Nu mai exista aceeasi pasiune ca inainte? E adevarat, dar nu-i asa ca satisfactia, placerea sunt mai mari, mai adanci, mai pline?

ORICE SUT…

Stii vorba aceea, orie sut in spate e un pas inainte. Cam asta ar fi pe scurt, definitia partii pline a paharului in ceea ce priveste slujba ta. Nu esti multumita nici de ce faci la serviciu, nici de salariu si parca nici de tine acolo. Nu te apuca sa-ti plangi de mila, sa te consideri o ratata. Mai degraba incearca sa vezi ce-ti aduce bun slujba de-acum: poate mai mult timp liber sa te gandesti la ce-ai putea face mai interesant, poate niste colegi cu care ai legat prietenii trainice, poate pur si simplu o oportunitate de a invata lucruri noi. Iar daca esti cu adevarat increzatoare in fortele proprii, ideile (mai) bune vor veni. Si ocaziile de a face ceva mai interesant se or ivi pe neasteptate. Pana atunci gandeste-te cat de importanti sunt simplii soldati intr-o lupta, si ca, asa cum spunea Napoleon, in ranita oricarui soldat se afla un baston de maresal. Prin urmare, ce motiv ai avea sa vezi partea goala a paharului?!

MAMA PENTRU TOTDEAUNA

Copiii cresc si, asa e in firea lucrurilor, devin din ce in ce mai independenti. Iar independent asta presupune si o indepartare fata de tine. Iar tu, in loc sa te bucuri ca sunt pe cale sa-si inceapa o viata a lor, iti framanti mintea cu tot felul de ganduri negre; nu le-ai oferit ce-si doreau, n-ai facut mai mult pentru ei, si tot asa. De fapt, ei au crescut si deja vor sa faca singuri ce faceau pana mai ieri doar cu tine. Ia gandeste-te: cand au probleme, vin la tine sa-ti ceara sfatul, cand sunt tristi, vin la tine sa-i alini, cand sunt foarte bucurosi, vin la tine sa impartaseasca cu tine bucuria? Daca ai raspuns afirmativ la toate intrebarile, esti mama pentru totdeauna. Si nu uita: copiii vor o mama optimista, care sa resolve problemele cu zambetul pe buze, nu o femeie trista si plangacioasa, cersind doevzi de dragoste.

“Daca exista ceva ce dorim sa schimbam la copilul nostru, ar trebui sa ne uitam mai intai la noi insene daca nu cumva exista ceva de schimbat la noi.” (C. G. Jung)

 OPTIMISMUL INTELIGENT

Potrivit studiilor, cele trei caracteristici psihice ale optimismului sunt: anticiparea mai degraba favorabila a viitorului, evaluarea corecta a evenimentelor prezente ce trebuie gestionate si un sentiment de autoeficienta. Pentru a profita de avantajele acestei atitudini, avem nevoie sa descoperim dragostea de viata si increderea in noi si ceilalti dezvoltate in timpul primilor ani de viata, spune Alain Braconnier. Pe langa micile secrete ale revitalizarii optimismului (incluzand aici si tehnici psihoterapice inspirate de psihologia pozitiva sau psihanaliza), cartea recunoaste si virtutile pesimismului defensiv, cel care ne protejeaza si ne mobilizeaza in imprejurarile potrivnice.


Ultimile din

Mergi la SUS