Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Parlamentarii din Ucraina nu mai au imunitate din 1 ianuarie.

in Extern de

Imunitatea parlamentarilor din Ucraina a fost ridicată începând cu 1 ianuarie, în urma unei decizii a Radei, care a adoptat proiectul de lege pentru modificarea articolului 80 din Constituția țării. Decizia a intrat în vigoare în prima zi anului 2020, informează kyivpost.com.

Legea înlătură din articolul 80 din Constituție dispoziția care prevede că parlamentarii nu pot fi urmăriți, reținuți sau arestați fără acordul Radei (Parlamentul Ucrainei) și că li se garantează imunitatea parlamentară.

În articol a rămas o singură dispoziție. Aceasta afirmă că parlamentarii ucraineni nu poartă răspundere legală pentru rezultatele la vot sau declarațiile făcute în parlament sau în organismele sale, cu excepția răspunderii pentru calomnie sau defăimare.

La sfârșitul lui 2019, președintele ucrainean Vladimir Zelensky a semnat legea nr. 2237, aducând legislația ucraineană privind imunitatea deputaților în conformitate cu Constituția Ucrainei și îndeplinind astfel una dintre promisiunile făcute în campania electorală.

Conform amendamentelor adoptate, cererea de autorizare a reținerii, selectarea măsurii de reținere (reținerea în arest, arestul la domiciliu), și alte acțiuni din investigație trebuie să fie convenite cu procurorul general.

Ultimile din

Mergi la SUS