Pandele pune mozaic de 23 de milioane de lei în catedrala din Voluntari.

in ExtraNews de

biserici” Primăria Voluntari a demarat o licitație de 23 de milioane de lei, echivalentul a 4,86 milioane de euro, pentru decorarea cu mozaic a catedralei Sfânta Parascheva din Voluntari, atât în interior, cât și pe exterior, arată un anunț postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, spune că suma este estimarea experților din cadrul instituției pe care o conduce, iar catedrala va avea un teatru, o bibliotecă și un muzeu la subsol. Valoarea contractului este fără TVA, iar acesta este împărțit astfel: 22,7 milioane de lei sunt lucrările de mozaic, 230.000 de lei reprezintă proiectul tehnic și detaliile de execuție, iar 120.000 de lei este suma alocată pentru asistența tehnică a proiectantului pe perioada execuției.

Contractul este pentru proiectarea și execuția obiectivului de investiții ”Decorare cu mozaic pereți Catedrala Ortodoxă Sf. Parascheva”.

”Autoritatea contractantă dorește ca prin realizarea lucrărilor propuse să se finalizeze decorarea interioară și exterioară a lăcașului de cult ortodox în tradiția tipologică a unui plan caracteristic lăcașelor de cult din Țara Românească, prin realizarea unor picturi murale în tehnica mozaicului”.

Cum crește catedrala nivelul de trai din Voluntari

Instituția susține că finalizarea lucrărilor la catedrală va duce la dezvoltarea turismului, dar și la creșterea nivelului de trai în Voluntari. Asta pentru că, explică primăria, se va dezvolta infrastructura care deservește turismul, prin restaurante, hoteluri sau magazine cu suveniruri. În plus, aceasta va crește numărul de locuri de muncă, potrivit Primăriei Voluntari.

Costul mozaicului, echivalent cu 16.000 de pensii medii sau cu modernizarea unui spital

Suma de 23 de milioane de lei este cât 16.818 pensii medii, o pensie medie fiind, potrivit Ministerului Muncii, 1.371 de lei. O sumă apropiată de costul lucrărilor în mozaic de la Voluntari o reprezintă modernizarea spitalului din Sighetu Marmației, unde toată investiția a costat 4,5 milioane de euro. În modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” din Galați s-au investit doar 6,6 milioane de lei, adică puțin peste un sfert din costul mozaicului pentru catedrala din Voluntari.

Costuri totale de 105 milioane de lei pentru catedrală

Potrivit Primăriei Voluntari, de la demararea proiectului catedralei, în anul 2007, și până acum au fost investiți în aceasta 55,7 milioane de lei, iar construcția mai necesită investiții de 48,4 milioane de lei.

Florentin Pandele:

Sunt convins 100% că veți scrie un articol împotriva catedralei, pe ideea «vrem spitale, nu catedrale». Suma este estimată de specialiști. Nu sunt nici mozaicar, nici pictor de biserici.Dar pot să vă spun că această catedrală este camera din față a orașului Voluntari.

”Vă anunț că această catedrală va avea în subsol muzeul orașului, o bibliotecă și teatrul orașului Voluntari. Îmi doresc ca bisericile să fie vii de luni până luni, nu doar duminica și de sărbători”, ne-a mai spus Pandele. Sursa: Libertatea.ro