Orban: Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase. Există o ordine a priorităţilor în testare care nu poate fi încălcată

in ExtraNews de

Premierul Ludovic Orban a afirmat, în şedinţa de Guvern de joi, că în privinţa testelor pentru coronavirus se respectă cu stricteţe procedura adoptată de INSP şi că există o ordine a priorităţilor care nu poate fi încălcată. „Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate”, a spus Orban.

„Am fost personal să verific şi să pipăi cele 2.000 de kituri de testare care vor asigura, conform specificaţiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real Time PCR 200.000 de cetăţeni români. Marfa a ajuns în Bucureşti (…)”, a spus Orban, la începutul şedinţei de Guvern de joi.

El a menţionat că aceste 2.000 de kituri nu pot fi folosite pe orice tip de PCR, dar echipa tehnică ştie detaliile, insistând pe creşterea capacităţii de testare.

Orban a afirmat că în prezent există o ordine de priorităţi la testare, explicând că doar testarea cu aparate Real Time PCR asigură o precizie de sută la sută.

„Deci noi respectăm cu stricteţe procedura adoptată de INSP, care este de fapt şi o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor făcute de forul ştiinţific de suport, şi anume: pacienţii simptomatici cu istoric de călătorie internaţională, contacţii care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creşterea capacităţii, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experienţa de la Suceava”, a spus Orban.

El a adăugat că sunt testate şi persoanele instituţionalizate simptomatice şi că „există o ordine a priorităţilor în testare care nu poate fi încălcată şi pe care noi o vom aplica cu stricteţe”.

„Poveştile că mergem din uşă în uşă să facem teste nu sunt serioase şi aş vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate, proceduri care au la bază argumentaţii tehnice şi ştiinţifice de testare şi cu siguranţă obiectivul nostru este de a creşte sistematic capacitatea de testare astfel încât orice persoană care se încadrează în ordinea de priorităţi să poată să fie testată”, a mai spus premierul.

Autor: News.ro