Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Orban, despre purtarea măştilor: „Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile”

in Politic de

Premierul Ludovic Orban consideră că nu poate fi impusă obligativitatea purtării măştilor atâta timp cât nu există posibilitatea ca fiecare cetăţean să poate cumpăra astfel de măşti şi acestea să fie achiziţionate la preţuri decente.

Ludovic Orban a declarat, duminică seara, la Digi 24, că nu crede că măştile improvizate fac bine.
„Nu poţi să impui această obligativitate atâta timp cât nu există o capacitate de producţie care să ofere fiecărui cetăţean posibilitatea de a achiziţiona la preţuri decente, preţuri rezonabile, cantităţile de măşti necesare. Sigur că există această recomandare, dar cine se apucă să impună această obligativitate fără să ofere cetăţenilor posibilitatea de a găsi aceste măşti. Aici improvizaţiile nu cred că fac bine. Pentru cetăţeni trebuie să poarte aşa aşa-numitele măşti chirurgicale, care oferă un grad de protecţie important şi care nu sunt pentru intrarea în contact să spun apropiat cu persoane asupra cărora există riscul să fie infectate şi aici sunt deja producători români care fabrică astfel de măşti chirurgicale”, a afirmat Orban.
El a menţionat că în prezent noi companii sunt acreditate pentru a produce măşti chirurgicale.
„Încercăm să acredităm noi companii pentru a creşte producţia internă de astfel de măşti chirurgicale şi putem impune o astfel de obligaţie atunci când avem o cantitate suficientă, accesibilă pentru cetăţeni. În perioada actuală în care efectiv aceste măşti nu se găsesc şi mai ales şi atunci când se găsesc se găsesc la preţuri foarte mari, nu poţi impune o astfel de obligaţie până nu ai o ofertă similară. Ei dau obligaţiile de a purta măşti oarecum fixând o normă care nu este posibil să fie respectată. Noi la nivelul Guvernului când fixăm o obligaţie, încercăm ca obligaţia respectivă să poată fi pusă în practică, nu poţi să îi fixezi unui cetăţean o obligaţie în condiţiile în care nu îi oferi cetăţeanului o obligaţie de a respecta măsura”, a mai spus Orban.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că autorităţile au început să recomande purtatul măştii sau al altor forme de material de protecţie pentru nas şi gură, în spaţiile publice, întrucât dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate. „Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de masca medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!”, afirmă el.
Autor: News.ro

Ultimile din

Mergi la SUS