Olimpicii internaţionali români la Fizică au luat 4 medalii de bronz şi 3 menţiuni în Australia. Doar concurenţii din 14 ţări, din 23 participante, au obţinut medalii

in Educational de

Delegatia Romaniei de la APhO 2019, Olimpiada Internationala de Fizica din Adelaide, Australia, a castigat 4 medalii de bronz, potrivit informatiilor publicate de Liceul International de Informatica.

“A fost un concurs neobisnuit, cu subiecte….. neobisnuite”, potrivit sursei citate, care remarca faptul ca numai concurenti din 14 tari, din cele 23 de tari participante, au obtinut medalii, scrie edupedu.ro.

Rezultatele obtinute de echipa Romaniei sunt:

Vlad Ariana-Dalia–Bronze Medal

Vasile Mihai– Bronze Medal

Chiosa Ionel-Emilian – Bronze Medal

Iosif Theodor– Bronze Medal

Dolteanu Stefan – Honorabile Mention

Rosca Vlad – Honorabile Mention

Ignat Marius – Honorabile Mention

Coordonatoarele lotului au fost profesoarele Rodica Ionescu si Delia Davidescu.

Olimpiada a avut loc între 5 şi 13 mai. Candidaţii au avut o probă de teorie şi una de experimente.

Rezultatele elevilor români, ca ale tuturor participanţilor, au fost mai bune la probele teoretice, potrivit site-ului oficial al concursului.

Ţările participante au fost următoarele:

Australia

Bangladesh

Cambogia

China

Hong Kong

India

Indonesia

Israel

Kazakhstan

Macau

Malaesia

Mongolia

Pakistan

România

Rusia

Arabia Saudită

Singapore

Sri Lanka

Publicitate

Taiwan

Thailanda

Turcia

Emiratele Arabe Unite

Vietnam

APhO este Olimpiada de Fizica din Asia.

In prezent, APhO este cel mai important concurs de fizica pentru tarile asiatice. Acesta este asemanator Olimpiadei Internationale de Fizica (IPhO).

Singura diferenta dintre APhO si IPhO este ca o echipa nationala pentru APhO este compusa din cel mult opt studenti, in loc de cinci pentru IPhO.

Varsta concurentilor nu trebuie sa depaseasca douazeci de ani pe data de 30 iunie a anului concursului. Prima editie a fost in anul 2000 in Indonezia.

Olimpiada Europeana de Fizica – EUPhO este mai tanara, anul acesta va fi abia la a treia editie si va avea loc in Letonia, la Riga, pe 31 mai-4 iunie. Potrivit site-ului oficial, Romania va participa cu 5 olimpici.