Sunt două modalităţi prin care vă puteţi urca într-un stejar. Vă puteţi urca prin propriile voastre forţe sau vă puteţi aşeza pe o gindă şi aştepta ca aceasta să crească şi să se transforme într-un stejat.
Succesul nu se limitează doar la a face bani. Dacă le acordăm prea multă importanţă, ne minţim pe noi înşine cu privire la celelalte lucruri care fac viaţa atât de interesantă, care îi împrumută atât de mult sens şi recompense.
Nu contează cine îţi sunt părinţii – ci contează cine eşti şi ceea ce faci. Cincizeci şi două la sută dintre cele mai mari companii aparţin unor familii de condiţie mijlocie sau chiar sărace, iar optzeci la sută.
Potrivit definiţiei laice a succesului omul cere ceva de la viaţă, în timp ce, după definiţia spirituală viaţa cere ceva de la om. Lumea poate spune că sunt un om de succes atât vreme cât dorinţele mele se împlinesc, chiar dacă nu ajut pe nimeni. Un individ spiritual spune că a avea succes înseamnă a contribui la bunăstarea celorlalţi. Cu alte cuvinte, pentru a mă realiza eu însumi trebuie să te ajut pe tine să te realizezi.
Să ascultăm sfatul preşedintelui Theodore Roosevelt cel care spunea: „Fă ceea ce poţi cu ceea ce ai la dispoziţie”. Dacă facem acest lucru fiind concentraţi pe scopul vieţii noastre, ce altceva se mai poate aştepta de la noi ?
Este foarte important să ne cunoaştem scopul. Fondatorul companiei Kaiser Aluminum spunea :” Faptul că nu poţi să te împlineşti în viaţă decât dacă îţi stabileşti un scop este copleşitor de evident”. Altfel spus, dacă nu încerci activ să-ţi descoperi scopul este posibil să ajungi să îţi petreci viaţa la întâmplare.
Nynn Davis spunea: „succesul însemnă a utiliza cel mai bine ceea ce avem la îndemână. Succesul înseamnă a face nu a obţine – înseamnă eforturile, nu triumful”. Reflectând la această cugetare să observăm că viaţa nu ne cere să ieşim întotdeauna primii. Ne cere numai să dăm ce e mai bun din noi la fiecare nivel. Referindu-ne la diversele domenii ale vieţii: cultură, afaceri, sport, ştiinţă, educaţie, etc., să punem în evidenţă ceea ce fac (nu obţin) oamenii de succes:
- ACCEPTĂ VIAŢA AŞA CUM ESTE(cu dificultăţile şi provocările ei). Ei se adaptează vieţii în loc să se plângă. Acceptă responsabilitatea pentru propria existenţă în loc să arunce acuzaţii sau să inventeze scuze. Îi răspund vieţii în ciuda elementelor sale negative şi se bucură de ea la maxim, indiferent de circumstanţe.
- ÎŞI CONSTRUIESC ŞI ÎNTREŢIN O ATITUDINE POZITIVĂ FAŢĂ DE VIAŢĂ
Caută ce e mai bun în alţii şi în întreaga lume. Văd viaţa ca pe o serie de oportunităţi şi posibilităţi, explorându-le fără încetare, explorându-le fără încetare.
- STABILESC RELAŢII BENEFICE
Sunt sensibili la nevoile şi sentimentele altora. Sunt atenţi şi respectuoşi. Ştiu cum să scoată la lumină ceea ce e mai bun în ceilalţi.
- AU UN SENTIMENT AL DIRECŢIEI ŞI AL SCOPULUI
Ştiu încotro se îndreaptă. Îşi stabilesc scopuri, le îndeplinesc şi apoi îşi planifică altele. Acceptă şi simt gustul provocărilor.
- SUNT ANIMAŢI DE O DORINŢĂ ARZĂTOARE DE A ÎNVĂŢA
Ei învaţă despre viaţă, despre lume, despre ei înşişi. Văd învăţarea ca pe o bucurie, şi nu ca pe o datorie. Îşi îmbogăţesc necontenit existenţa învăţând lucruri noi şi cizelând propria fiinţă. Descoperă mereu câte ceva, mereu evoluează:
- SUNT ORINTAŢI SPRE ACŢIUNE
Reuşesc să obţină rezultate pentru că nu le este teamă de a munci conştiincios şi pentru că nu irosesc timpul. Îl folosesc într-o manieră constructivă. Nu cad în rutină şi nici nu se plictisesc pentru că nu sunt prea preocupaţi de a identifica noi experienţe.
- ÎNTREŢIN STANDARDE ÎNALTE ÎN CONDUITA LOR
Ştiu faptul că modestia este unul dintre principalele ingrediente ale caracterului unei persoane de calitate. Sunt mereu consecvenţi în viaţa privată, dar şi în cea publică.
- ÎNŢELEG DIFERENŢA DINTRE A EXISTA ŞI A TRĂI
Ei aleg întotdeauna a doua opţiune. Obţin ceea ce e mai bun de la viaţă pentru că investesc ceea ce e mai bun în ei înşişi. Culeg ceea ce seamăn. (legea semănatului şi recoltei – Stephen Covey). Şi se bucură de viaţă până la apusul ei. *
Dar, în definitiv. Ce este succesul? Cum arată? Majoritatea oamenilor au o imagine vagă despre ceea ce înseamnă a fi o persoană de succes. Probabil, în mintea multora imaginea ar arăta cam aşa:
- Averea– lui Bill Gates;
- Fizicul – lui Arnold Schwarzenegger;
- Inteligenţa – lui Albert Einstein;
- Abilitatea de atlet – a lui Michael Jordon;
- Dibăcia în afaceri – a lui Donald Trump;
- Graţia socială şi echilibrul –lui Jackie Kennedy;
- Imaginaţia– lui Walt Disney şi
- Sufletul Maicii Terezade Calcutta.
Pare absurd, dar această imagine se apropie de cea pe care mulţi dintre noi o acceptăm. Mulţi dintre noi văd succesul ca fiind diferit de ceea ce suntem noi – şi nu putem fi, cu siguranţă, toate cele opt persoane!
Şi mai important de atât, nici nu ar trebui să ne dorim asta. Chiar dacă am dori să fim ca fiecare dintre aceste persoane (imitarea modelului) tot nu ai avea succes. Învaţă să fii tu însuţi! Altfel, ai fi imitaţia lor proastă şi ai distruge posibilitatea de a deveni persoana ce ţi-era scris să devii.
De multe ori ne întrebăm: De ce eşuează oamenii ? Credem că există cel puţin trei motive pentru care oamenii nu ajung la succes:
- Nu simt nevoia de a avea succes;
- Le e frică de succes;
- Sunt suspicioşi în ce priveşte succesul.
DEFINIŢIE : Succesul nu este o destinaţie, ci o călătorie. Este direcţia spre care vă îndreptaţi în această călătorie.
Povestioară: Doi tineri masteranzi ce se rătăciseră cu maşina pe un drum de ţară văzură la un moment dat lângă o fântână un ţăran bătrân. Au oprit maşina şi le-au întrebat:
- Domnule nu puteţi spune unde duce acest drum? Fără nici cea mai mică ezitare bătrânul ţăran răspunse:
- Fiule, drumul acesta, duce oriunde vrei să mergi, atâta timp cât te îndrepţi în direcţia corectă.
De aici rezultă necesitatea de a trece la acţiune. Cei mai mulţi oameni aşteaptă până în ultimul moment ca să facă acest lucru. Ei doresc să aparţină în continuare din „marea majoritate a oamenilor”.
Aceşti oameni sunt „prizonierii destinaţiei”. Ei cred că dacă pot să ajungă undeva – să obţină o funcţie ( CEO, într-o campanie), să atingă un scop, să câştige milioane de euro sau să aibă o relaţie cu persoana potrivită – vor avea succes. De aici rezultă o altă:
DEFINIŢIE : Succesul este realizarea progresivă a unui scop predeterminat.
Simpla atingere a scopurilor nu garantează succesul sau mulţumirea.