Press "Enter" to skip to content

O rețetă ieftină, simplă și delicioasă. Painea de casa nu se compara cu nicio paine de magazin

Trimite prietenilor

Inca o reteta mostenita de la mama si bunica, de fapt nici reteta nu este – o regula generala cum se face painea, din ea rezulta multe alte derivate de paine(cu tarate, cu secara, dovlecei, alba, etc). Acasa la noi se facea la cuptor cu lemne, iar mama facea paine pentru 2 saptamani(vreo 10 bucati). Aici cantitatile de ingrediente sunt pentru 2 paini, da marimea tavilor de cozonac. La fel am adaugat si alte tipuri de faina, ca sa o fac mai sanatoasa si dietetica – faina alba, faina de secara, de tarate, neagra, seminte de in si susan macinate. Daca o preferati alba puneti toata faina sa fie alba.

Pâinea făcută în casă este întotdeauna mai bună decât cea cumpărată din comerţ. Mirosul care umple casa în momentul când se coace ne aminteşte de casa bunicilor. De asemenea, este mult mai sănătoasă pentru că nu veţi folosi niciun fel de amelioratori aastfel că veţi avea siguranţa că este o pâine foarte sănătoasă.

INGREDIENTE
400 ml apă
1 cub drojdie
1 lingurita sare
1/2 lingurita zahăr
800 g făină
Pâinea de casă nu se compară cu nicio pâine de la magazin. O rețetă ieftină, simplă și delicioasă.
paine1. Se face o maia din apă, drojdie, 3 linguri de făină, sare şi zahăr şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.

  1. Se cerne făina şi se face un loc în mijlocul ei în care se pune maiaua. Se încorporează făina până ce rezultă un aluat care se lasă să crească aproximativ o oră.
  2. Se tapetează o tavă cu unt şi făină şi se pune aluatul. Se dă la cuptor pentru 45 de minute și pâinea de casă este gata.

Puneți făina și sarea într-vas mare, cu capac. Dizolvați drojdia în 25 ml de apă călduță împreună cu o linguriță de zahăr. Când face spumă la suprafața lichidului, îl turnați împreună cu restul apei peste făina cu sare. Amestecați bine, astfel încât să obţineţi o masă omogenă. Așezaţi capacul, fără a închide vasul și o lăsați minim 2 ore la dospit (la temperatura camerei), până când aluatul stagnează din creștere sau începe să scadă. După ce a început să scadă volumul aluatului, închideți vasul şi îl puneţi în frigider minim 12ore. Poate fi păstrat până la 2 săptămâni.

A doua zi sau după ce au trecut cele 12 ore, scoateţi aluatul din vas pe un fund de lemn tapetat cu făină şi începeţi să frământaţi uşor pâinea. Procedeul este similar cu o împăturire , astfel încât să se formeze o bilă mai mare. Asezaţi bila de aluat cu fundul în sus, acoperiţi cu un prosop şi mai lăsaţi la dospit o oră. Între timp încălziţi cuptorul la foc mare sau 220 de grade. După ce a crescut pâinea, o răsturnaţi din vas pe o tavă unsă uşor cu ulei, o crestaţi cu un cuţit cu lama subţire, o stropiţi cu apă şi o daţi la cuptor. Se lasă la copt aproximativ 30 – 45 de minute.

ATENŢIE : Dacă după 25 de minute pâinea e prea arsă, reduceţi temperatura. Dacă după 45 de minute pâinea nu sună a gol cand bateţi cu degetele în ea, o mai lăsaţi încă 10- 15 minute, întoarsă cu fundul în sus.

PONT : după ce aţi folosit tot aluatul din vas, să nu îl spălaţi! Lichidul care se formează dă un gust minunat şarjei următoare de aluat. Nu va fi nevoie decât să puneţi din nou ingredientele în vas şi să amestecaţi bine, reluând procesul de dospire


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.