Press "Enter" to skip to content

O nouă lege dată de Ministerul Sănătății îi poate lăsa pe șoferii români FĂRĂ PERMIS DE CONDUCERE

O noua lege ii pune pe jar pe șoferii din România. Aceasta lege a fost data de Ministerul Sanatatii, cel care a modificat normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Conform noilor prevederi, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reinnoite persoanelor care sufera de afectiuni neurologice grave, asta in cazul in care candidatul nu aduce un aviz medical autorizat in acest sens.

„In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afectează echilibrul si coordonarea, trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor funcționale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, in cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 si 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva„, se arata in modificările realizate, potrivit kanald.ro.

Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a numărului de șoferi din țara pentru ca, potrivit unui studiu, Romania se poziționează pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan, peste 270.000 de șoferi suferă de apnee in somn.

De aceasta afecțiune sufera peste 40% din populația intregii lumi. Afecțiunea se menifesta prin întreruperea fluxului de aer in timpul somnului si prin episoade de sufocare brusca.

Cu bani, instructorii auto te ajută să scapi de orice boală.

Datele arată ca, În Romania, din 6 milioane de soferi, 270.000 suferă de apnee. Oficial. Numărul lor ar putea fi mult mai mare. Vom afla asta odată cu noua lege. Când toţi şoferii vor trebui testaţi, iar aici intervine o nouă problemă.

Un prim pas este o aplicaţie care depistează riscul fiecărei persoane de a avea apnee. Însă cei mai mulţi şoferi habar nu au nici de aplicaţie, jurnal sau boală.

Statisticile arată că o treime dintre accidentele rutiere de la noi sunt provocate de somnolenţă. Iar România este pe locul cinci în Europa.

Anual, peste 300.000 de români se înscriu la şcoala auto.

Ordinul Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 1255/2015 pentru modificarea și completarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 780 şi se aplică din momentul publicării.

Persoanele suspecte că au sindromul de apnee moderată sau severă în somn (oprirea temporară a respiraţiei) sunt nevoite să obţină un aviz medical înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului auto, potrivit actului normativ care modifică, practic, Ordinul MS nr. 1162/2010.

„Candidaţii sau conducătorii auto pentru care există suspiciuni de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv se supun unei consultaţii medicale, pentru obţinerea unui aviz autorizat, înainte de eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere. Aceştia pot fi sfătuiţi să nu conducă până la confirmarea diagnosticului”, scrie în document.

Concret, avizul medical confirmă, în cazul prezenţei sindromului, că persoana în cauză îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, respectă un tratament adecvat şi prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa.

„Permisele de conducere pot fi eliberate candidaţilor sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv şi care dovedesc că îşi controlează afecţiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat şi că prezintă îmbunătăţiri în ceea ce priveşte somnolenţa, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, prevede noul ordin de ministru.

După ce permisul este obţinut, persoanele care au sindromul de apnee moderată/severă în somn vor avea nevoie de examinări medicale periodice. În acest fel se va verifica dacă şoferii respectă tratamentul pe care-l urmează şi dacă acesta trebuie continuat. Şoferii care au categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE trebuie să facă verificările la intervale de cel mult trei ani, iar cei care au categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E – la intervale de cel mult un an.

Citește mai multe pe avocat.net

Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO