Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O nouă inițiativă legislativă marca Zamfir: Băncile să NU poată acorda credite la o dobânda mai mare de 2.62%

in ExtraNews de

Daniel Zamfir, autorul unor proiecte de legi cum ar fi Darea în plată sau Legea conversiei, dorește limitarea dobânzilor cu care băncile dau credite la 2.62% (dobânda formată din dobânda-cheie a BNR de 1.75% plus o marjă maximă de încă 50% din dobânda de politică monetar).

„E un proiect care prevede următorul lucru: să intervenim pe OG 13/2011, care plafonează împrumuturile între persoanele juridice, între persoanele fizice dar care nu plafonează dobândă între persoană juridică și cea fizică”, a explicat joi Zamfir. „Asta a rămas neplafonată”, mai spune Zamfir. În opinia sa, acest lucru a dus la nebunia dobânzilor rostogolite la IFN-uri, zonă în care s-a ajuns la dobânzi de 3-4000%.„Nu vrem să inventăm nimic, decât să reglementam dobânda remuneratorie și penalizatoare între persoanele juridice și fizice. Băncile nu vor putea da credite cu o dobândă mai mare de 50% peste dobândă-cheie a BNR. Care dobândă acum e 1,75%. Poate în viitor va fi 2% sau 3%”, mai precizează liberalul.

„Într-adevăr au venit unii să plângă: dom`ne, suntem în faliment că nu ne descurcăm cu 2 și ceva dobândă. Pentru că am consultat băncile, ele zicând că e o nebunie, că o să dea faliment…Dar dacă ele dau dobândă la depozite zero virgulă ceva, iar la credite o să ia doi și ceva la sută, păi nu e bine? Eu zic că e bine!”, mai spune Zamfir.

Sursa: activenews.ro

Ultimile din

Mergi la SUS