O mica poluare de la rafinaria Vega a invinetit nasurile ploiestenilor. Celor vinovati li s-au transmis…ATENTIONARI !

in ExtraNews de

O mica poluare de la rafinaria Vega a invinetit nasurile ploiestenilor. Mirosul puternic de ouă clocite care a inundat municipiul, luni dimineață, are o cauză așadar.

Cea care a precizat că mirosul neplăcut provine de la rafinăria companiei Rompetrol a fost chiar Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului: „Deși autolaboratorul Agenției pentru Protecția Mediului se află amplasat, de o săptămână, pentru monitorizare, la Rafinăria Rompetrol și, deși marți aceasta a fost sancționată cu amenda maximă prevăzută de lege pentru depășirile înregistrate, iată că, și în ultimele două nopți și mai ales în această dimineață, mirosul de hidrogen sulfurat a putut fi simțit, pregnant, în Ploiești. Vă pot informa că APM va menține autolaboratorul în zonă și că deja comisarii Gărzii de Mediu sunt în rafinărie. Condițiile meteo sunt defavorabile dispersiei: plafonul de nori și viteza redusă a vântului fac extrem de dificilă circulația imisiilor pe verticală, așa că Rompetrol ar fi trebuit să evite această situație! Vom vedea concluziile controlului! Am cerut exigență și celeritate!”

Iar la ordinul șefei, Agenția de Protecția Mediului Prahova s-a mișcat, dar numai cu un comunicat, din care aflăm că „a transmis rafinăriilor din zonă atenționări”. Ceva mai mai haios nici că se putea!

În același timp, se precizează fapul că ploieștenii au inhalat nițel hidrogen sulfurat, de la Vega, dar și alți compuși organici volatili, care păreau să provină de la o altă rafinărie, respectiv Petrotel-Lukoil.

Cele două rafinării tocmai ce au fost sancționate, recent, cu câte 15.000 de lei, bani pe care îi produc în câteva secunde/ minute, probabil.

“Începând cu 04.04.2019, APM Prahova a monitorizat suplimentar,cu stația mobilă, calitatea aerului în zona străzii Vega din Ploiești și s-au constat creșteri și depașiri la indicatorul H2S (hidrogen sulfurat), creștere datorată activității ROMPETROL-Rafinăria VEGA Ploiești. Condițiile meteo defavorabile (viteza mică a vântului, cu tendință S-SE, plafonul coborât de nori) au favorizat staționarea poluanților în zona Municipiului Ploiești. De asemenea, autolaboratorul APM Prahova a monitorizat, suplimentar, zona Mihai Bravu din Ploiești, unde nu s-au constatat depășiri la: NO2, NH3, SO2, H2S, COV (compusi organici volatili). În zona Rafinăriei Petrobrazi nu s-au făcut monitorizări suplimentare deoarece am fost notificați cu privire la repornirea instalațiilor abia astăzi, 15.04-ora 9,21. A fost informată Garda Natională de Mediu-Comisariatul Județean Prahova cu privire la situația existentă, în vederea luării măsurilor conform competențelor legale. Vă reamintim că astăzi, 15 aprilie a.c., rafinăriile din zona Municipiului Ploiești aveau obligația de a monta stații proprii de monitorizare a calității aerului.

Vă putem informa că, până la această oră:
– SC PETROTEL LUKOIL SA a montat una din cele două stații prevazute, care este și funcțională

-ROMPETROL-Rafinăria VEGA este în curs de montare o stație la Poarta 2 (si va fi funcțională din 16 aprilie)

– UNILEVER Romania a montat stația in zona Școlii Berthelot din Ploiești (care este funcțională)

-ISOVER-Saint Gobain are o stație montată si funcțională (la sediul din Berceni).

Având în vedere condițiile meteo total defavorabile dispersiei poluanților, anunțate de Administrația Națională de Meteorologie, APM Prahova a transmis rafinăriilor din zonă atenționări în vederea luării tuturor măsurilor, astfel încât să nu fie afectată calitatea aerului și sănătatea populației”, se arată în comunicatul APM Prahova.

Ziarul de Ploiești