Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

O exoplanetă fierbinte,”neagră ca asfaltul” a fost reexaminată cu ajutorul telescopului spațial Hubble al NASA

in ExtraNews/Stiinta de

Cu ajutorul telescopului spațial Hubble a fost observată o planetă îndepărtată, din afara sistemului nostru solar(o exoplanetă), care are o capacitate unică de a absorbi cel puțin 94% din lumina stelară vizibilă(fotoni) care intră în atmosfera sa.

Exoplaneta denumită WASP-12b „mănâncă” 94% din lumina sa, în loc să o reflecte.

Ciudata planetă a fost clasificată ca un „Jupiter fierbinte”, fiind o uriașă planetă gazoasă(are o masă dublă față de cea a lui Jupiter și de trei ori raza acestuia), care se încălzeste la temperaturi extreme, deoarece orbitează în mod excepțional aproape de steaua gazdă. Distanța între WASP-12b și steaua în jurul căreia gravitează este de circa 3.218.700 kilometri.

Atmosfera lui WASP-12b este atât de fierbinte încât ajunge chiar până la 4600 de grade Fahrenheit(peste 2500 de grade Celsius), acest lucru împiedicând formarea norilor și reflectarea luminii în spațiu. Ziua, pe partea luminată a planetei, majoritatea moleculelor nu supraviețuiesc, deoarece atmosfera este foarte fierbinte.

Exoplaneta, este descrisă ca fiind „la fel de neagră ca și asfaltul” datorită modului în care „mănâncă” lumina. Culoarea sa deosebită, este caracteristica care o face unică și care i-a facut pe cercetători să spună:”Nu ne-am așteptat vreodată să descoperim o exoplanetă atât de întunecată”.

Putem concluziona că există exoplanete pline de surprize ce ne uimesc prin faptul ca sunt complet diferite față de planetelele din Sistemul Solar.

Ultimile din

Mergi la SUS