Pentru a avea suficienta energie, organismul are nevoie, zilnic, de o anumita doza de vitamine, minerale, glucide, proteine etc. Care este cea mai buna reteta? Cate putin din fiecare, fara excese.
Nu exista formule miraculoase, ci doar cateva principii, care se pot corela usor cu notiunile de placere si bucuria de a sta la masa cu prietenii. Chiar daca fiecare categorie de alimente are rolul sau, unora ar trebui sa li se acorde mai multa atentie in viata de zi cu zi. Dar nu uitati ca echilibrul se construieste pe parcursul unei saptamani si nu al unei mese.
Trebuie sa consumam minimum cinci fructe pe zi. Crude sau gatite, proaspete, la conserva sau congelate, acestea au un continut bogat de vitamine si minerale (potasiu, calciu, magneziu). In plus, avand un continut bogat de apa si fibre, faciliteaza digestia, iar anti-oxidantii (beta-caroten, vitaminele C si E etc.) contribuie la prevenirea bolilor cardio-vasculare si a cancerului. Pentru a beneficia de cat mai multe efecte pozitive, variati culorile (cele portocalii sunt bogate in vitamina A, cele verzi in calciu).
Consumati peste de cel putin trei ori pe saptamana, pentru ca el contine importante proteine, fosfor, fier, iod, magneziu, potasiu, vitaminele din grupa B sau PP. Carnea grasa de peste contine si importanti acizi grasi.
Consumati produse lactate in fiecare zi, pentru calciu – baza sistemului osos. Si, de asemenea, apa minerala, care contine calciu, dar este saraca in sodium.
Consumati alimente feculente la fiecare masa: orez, grau, paste, paine (integrala sau cu cereale), leguminoase, cartofi…pentru aportul lor de proteine vegetale, de glucide complexe si de fibre. Nu consumati separat alimentele feculente si legumele ci, mai degraba, impreuna, deoarece, prin asociere, organismul profita in mai mare masura de calitatile lor nutritive.
CELE MAI BUNE COMBINATII:
- Ciorba inlocuieste portia de legume gatite.
- Salata poate constitui aperitivul si felul principal, prin combinatia de feculente (orez, linte…), cruditati si proteine (oua, pui, ton, branza…)si chiar fructe.
- Sa nu va lipseasca din frigider legumele proaspete. Si nu uitati plantele aromate (busuioc, cimbru, patrunjel…).