Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

NU EȘTI DE ACORD CU OPȚIUNILELUI DE VIITOR

in Diverse de

Nu vrea să facă facultate. Ori, dacă vrea, și-a ales una care, în opinia ta, nu îi asigură viitorul. Ce faci în această situație? Încerci să-l convingi să se înscribe la instituția pe care o alegeți tu și tatăl lui sau îl lași să aleagă singur orice vrea el? Ca de obicei, răspunsul este mult mai nuanțat.

Dacă un adolescent refuză să se înscrie la facultate, face asta, pentru că este nehotărât. Este posibil să fie și un spirit de revoltă împotriva părinților care țin neapărat ca el să fie student, dar poate fi și îngrijorat că nu aveți suficienți bani. Astfel, se gândește că ar ajuta mai mult dacă s-ar angaja. Oricare ar fi cauza refuzului lui, este important să-l asiguri că îl susții. Explică-i și care este importanța studiilor universitare.

ALEGE VARIANTA DE MMIJLOC

În cele mai multe cazuri, adolescenții merg acolo unde îi duce curentul generatiei lui. Ca urmare, majoritatea aleg ceea ce pare a fi la modă la momentul respectiv. Ca părinte, ar fi bine să-i spui că, orice ar decide, pasiunea și dedicația sunt cele care îi vor asigura succesul pe viitor. Cel mai bine ar fi să alegi calea de mijloc. Nu îl obliga să facă ceea ce ai decis tu, dar nici nu îl lăsa să aleagă singur, fără să îți spui deloc părerea. Dacă nu vrea deloc la facultate, vezi dacă are un alt plan. Poate vrea să învețe o meserie. Există nenumărate opțiuni de școli postliceale sau cursuri de formare. Sunt domenii care au căutare pe piața muncii și nu necesită facultate, de la instalator la mecanic, de la hair-stylist și până la cofetar. Totuși, a sta acasă nu ar fi o opțiune bună. Ar putea fi și varianta să se înscrie la o postliceală sau să se angajeze. După un an sau mai mult timp se poate decide și să facă o facultate.

EXEMPLU DE “BUNE PRACTICI”

Să luăm un exemplu: el vrea să devină actor sau cântăreț. Nu ești sigură că are abilitățile necesare. Ori, chiar dacă le are, nu vezi ce succes ar putea avea pe piața muncii. Tu știi că slujbele în IT sunt cele mai căutate și ai vrea să-l vezi student la Automatică sau la o altă facultate care îi asigură un job în domeniul respectiv. Poți să-ți pui următoarele întrebări: până acum, copilul tău a arătat un interes în ce privește programarea și nu doar utilizarea calculatorului? Este bun la matematică și îi place această materie? Dacă răspunsurile sunt negative, nu este cazul să-l forțezi să aleagă domeniul IT. În schimb, vezi care sunt materiile la care excelează fără prea mult efort, ce îi place să facă în timpul liber etc. Poate alege o facultate într-un alt domeniu care îl pasionează și să urmeze, în paralel, cursuri de actorie sau canto la o școală populară de artă.

RESPECTĂ DECIZIA LUI

Dacă domeniul ales de el nu este pe placul tău, va trebui să înveți să-i respecți alegerea. El va fi cel care va fi nevoit să gestioneze stările de epuizare cauzate de lipsa de satisfacție profesională. Atunci când vezi că el își alege o meserie care ți se pare că nu i se potrivește, îl poți îndruma spre un consilier vocațional. Acesta îl poate supune unor teste care să-i releve care sunt aptitudinile, dar și motivația lui. Ca urmare, ar putea spune dacă este potrivit sau nu pentru ceea ce își dorește să facă pe viiitor. Mai există și varianta să îl îndemni să facă, în vacanța de vară, practică în domeniul ales. Așa va vedea concret ce înseamnă munca aleasă. De exemplu, ar putea urma un stagiu de secretariat într-un birou de avocatură, ar putea fi voluntar într-un spital sau ar putea face figurație într-un film etc.

credius.ro

Ultimile din

Mergi la SUS