Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Noul program al funeraliilor Regelui Mihai I al României

in ExtraNews de

Vă prezentăm mai jos noul program al funeraliilor Regelui Mihai I al României:

În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11:00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Presa va avea acces la ceremonie, dar publicul nu va avea acces la eveniment.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14:00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:

Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18:00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20:30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21:00 și ora 24:00;
Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08:00 și ora 22:00;
Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08:00 și ora 22:00.
Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.

În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10:30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

La ora 10:55, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți.

La ora 11:15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

De la ora 11:25 la ora 12:15, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal-Calea Victoriei-Splaiul Independenței-Piața Unirii-Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12:30 la ora 14:00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în Catedrală.

La ora 14:00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la București la Curtea de Argeș. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeș, la o oră ce va fi anunțată  în curând. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezența presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeș.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la o oră ce va fi anunțată curând de Casa Regală, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 de zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărțile de condoleanțe au fost deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Ce modificări au fost făcute în programul funeraliilor Regelui Mihai I:
Sâmbătă, după scurta ceremonie religioasă și militară din Piața Palatului Regal, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun și va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.

După slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi urcat într-o mașină mortuară, iar cortegiul funebru se va deplasa spre Gara Regală Băneasa. Sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat, apoi, de la București la Curtea de Argeș cu Trenul Regal.

Ora slujbei de îngropare, care inițial era 18:45, se va decide și va fi anunțată ulterior.

 

Rămas bun, Majestate!

Ultimile din

Mergi la SUS