Modificarea legii RCA care afectează toţi şoferii. Plăcuţele de înmatriculare trebuie predate în această situaţie
Noile reguli introduse în legea privind RCA prevăd că, dacă un şofer îşi suspendă contractul de asigurare obligatorie, atunci trebuie să-şi predea la Poliţie şi plăcuţele de înmatriculare. Noile prevederi intră în vigoare de săptămâna viitoare, de pe 12 iulie.
Şoferii care aleg să îşi suspende contractul de RCA pe o anumită perioadă cât nu folosesc maşina vor fi nevoiţi să îşi predea şi numerele de înmatriculare ale maşinii, la Poliţie, conform modificărilor aduse la legea RCA.
Contractul RCA poate fi suspendat dacă maşina nu mai are drept de circulaţie sau dacă este imobilizată, pentru ca şoferii să nu plătească degeaba banii pe asigurare.
Reglementările noi intră în vigoare de la 12 iulie, iar şoferii care nu le respectă riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.
Cele şapte modificări de care trebuie să ţină cont şoferii:
1. A apărut asiguratul cu risc ridicat
2. La suspendarea contractului RCA rămâi fără plăcuțele de înmatriculare
3. Răspunsuri mai rapide la cererile de despăgubire
4. Asigurătorii RCA te anunță că expiră contractul
5. Asigurările false și piesele contrafăcute, motive de pedepsire penală
6. Compensarea directă devine decontare directă
7. Tariful de referință nu mai este calculat de ASF
Un termen nou apare în noua lege a asigurărilor obligatorii pentru autoturisme. Cea de asigurat cu risc ridicat.
Şoferii care nu au niciun accident la activ vor plăti cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA. Sunt şi obligaţii pe care atât asiguratul, cât şi asigurătorul trebuie să le respecte. Pe de o parte firma trebuie să dea un răspuns în 30 de zile pentru o cerere de despăgubire. Pe de altă parte, cel prins fără asigurare va plăti o amendă de 2.000 de lei.
RCA- ul poate fi făcut pe o perioadă cuprinsă între o lună şi un an.