Munți de gunoaie, într-o stațiune din România căutată pentru aer curat. ”Miroase urât, mai ales când bate vântul”

in Sanatate de

În căutare de aer curat, turiştii care ajung la munte sunt întâmpinaţi de… munţi de gunoaie. Marginea drumurilor, dar şi parcările special amenajate sunt sufocate de peturile şi ambalajele aruncate pe jos.

În comuna Moieciu din judeţul Braşov, de pildă, turiştii, dar şi localnicii, au parte şi de un miros insuportabil venit de la un depozit de gunoi improvizat chiar în spatele primăriei.

Asta după ce autoritarile au refuzat să mai plătească firma de salubritate, pe motiv ca aceasta şi-a mărit tarifele.

Munţi de gunoaie zac lângă o clădire dezafectată, mai exact un fost grajd comunal, chiar în spatele primăriei din Moieciu. Asta după ce, deşeurile adunate din satele din comună au ajuns pe terenul instituţiei.

S-ar fi ajuns în această situaţie după ce firmă de salubritate cu care primăria oraşului a avut contract a mărit tarifele, iar consiliul local a decis să nu mai plătească. Aşa că, primăria aduna săptămânal deşeurile de la localnici cu un vehicul cu remorca şi le depozitează chiar în spatele instituţiei. Apoi, o maşină de la o firmă autorizată de salubritate plătită de autorităţi le transporta la groapa ecologică din Braşov.

Mai grav este ca turiştii care vin în căutarea aerului curat de munte se lovesc de această imagine dezolantă, dar şi de un miros greu de suportat.

Turist: „Farte urât, miros. Miroase urât, mai ales când bate vântul mai tare. Mulţi saci, multă mizerie”

Turist: Ce părere pot să am… Nu s-i-au dat ineresul, araăa oribil.
Reporter: Putem vorbi de un focar de infecţie?
Turist: În mod sigur.
Reporter: Cum ar trebui să arate o staţiune turistică?
Turist: Curată!

Pentru a afla un răspuns oficial de la autorităţi, echipa ProTV a ajuns la primărie.

La ora 2 şi 40 de minute, în primărie bate vântul. Toate uşile sunt închise. Nu reste nimeni la registratură, nici la secretariat, iar biroul primarului este închis.

Contactat la telefon, primarul susţine că vineri au program scurt, până la ora 14.

Edilul recunoaşte însă că această situaţie vă mai dura aproximativ 40 de zile până când va cumpăra o maşină de gunoi şi va înfiinţa un serviciu public al primăriei care se va ocupa de colectarea şi transportul deşeurilor.

În aceste condiţii, pentru gunoaiele depozitate în spatele primăriei risca o amendă de până la 40 de mii de lei de la gardă de mediu şi asta pentru că, potrivit legii, deşeurile pot fi depozitate doar pe platforme autorizate.Loading...