Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

MUNTELE MASLINILOR, LOCUL IUBIT DE IISUS HRISTOS

in Curiozitati de

Nu exista loc in tot Ierusalimul in care Iisus sa fi petrecut atat de mult timp ca pe Muntele Maslinilor. La poalele acestui munte, el se odihnea si se ruga adesea in Gradina Ghetsimani, unde era cautat de apostolic si de credinciosi.

Din toate locurile sfinte din Ierusalim, Muntele Maslinilor are o semnificatie aparte pentru pelerini. Doar aici frumusetea naturii si parfumul suav de flori sporeste evlavia si pacea pe care le cauta credinciosii. Si tot pe acest munte, se afla mai multe lacasuri de cult si vestigii religioase, unde se inchina crestinii din toate colturile lumii, ortodocsi, catolici sau de culoare.

UN LOC OCROTIT DE DUMNEZEU DIN VREMURI BIBLICE

Muntele Maslinilor a fost din vremurile cele mai vechi un reper important pentru liderii comunitatilor evreiesti. In Vechiul Testament i se spunea Muntele Elionului si era vazut drept un loc orotit de Dumnezeu. Aici isi gaseste refugiul regele David cand fuge din calea lui Absalom, propriul sau fiu care incerca sa ii fure viata si puterea. Si tot pe aceste inaltimi a vazut prorucul Ezechiel carul de lumina, tras de patru finite fantastice, care aducea pe pamant cuvantul si vrerea lui Dumnezeu. El a primit darul propavaduirii si misiunea de a-i intoarce pe evrei la adevarata credinta. Un alt proroc, si anume, Zaharia, avea sa capete aici darul prevederii peste veacuri si sa anunte venirea lui Iisus si mantuirea celor credinciosi prin marele sacrificiu facut de Fiul Domnului.

GRADINA GHETSIMANI, LOCUL CELOR PATRU BISERICI

In aceasta gradina, foarte aproape de paraul Cedrilor, era locul de popas cel mai drag lui Hristos. De cate ori mergea sau iesea din cetatea Ierusalimului, aici gasea liniste si odihna pentru ruga. Uneori, petrecea singur in meditatie profunda, dar de cele mai multe ori era inconjurat de oamenii care veneau sa ii asculte predicile si invataturile. In vremurile acelea, muntele si gradina erau pline de verdeata, iar linistea de aici ii facea pe credinciosi sa se simta ca intr-un adevarat templu. Astazi, gradina gazduieste patru lacasuri de rugaciune, iar cea mai mare parte a ei apartine Bisericii Ortodoxe. In partea de sud, se ridica robusta si inalta Biserica Agoniei sau Biserica Tuturor Natiunilor. Ea a fost construita in amintirea ultimelor ceasuri pe care Iisus le-a petrecut liber, printre ucenicii sai, inainte de a fi capturat de soldatii romani. Pe arcada bisericii, la exterior, un mosaic impresionant il infatiseaza pe Iisus rugandu-se, in ultimele sale clipe de liniste, pentru oameni, pentru ucenicii Sai, sa primeasca taria de a indura tortura si moarte. In mijlocul bisericii, se afla Piatra Rugaciunii, o stanca alba si lustruita de vreme, pe care a ingenunchiat Iisus in ultima noapte si a plans cu lacrimi de sange soarta celor multi si amarati.

PREDICA DE PE MUNTE SI RUGACIUNEA “TATAL NOSTRU”

Un alt lacas deosebit de important este Biserica Pater Noster, costruita in vremurile noastre pe urmele unei bazilici vechi ridicata de Imparateasa Elena. Traditia crestina spune ca imparateasa ar fi venit la Ierusalim sa caute vestigiile crestine si a descoperit, pe Muntele Maslinilor, locul in care Iisus a tinut Predica de pe munte, in care Iisus a vorbit despre rugaciune, despre milostenie, si cumpatare, despre iubirea aproapelui si despre pocainta. In acel loc, Imparateasa Elena ar fi ridicat, prin anii 300, o biserica mica din piatra, a carei cruce se vedea din tot Ierusalimul. Dar lacasul a fost distrus de persi, iar dupa ce a fost reconstruit, a fost pangarit de musulmani si transformat in moschee. Crestinii au preluat lacasul pe la 1800 si s-a construit aici o biserica bizantina care adaposteste grota in care se afla gravata rugaciunea “Tatal nostru” in latina. Azi este manastire de Carmelite si reprezinta unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Tara Sfanta.

UN LOC DE O BOGATIE SPIRITUALA APARTE

Poate ca niciun loc din Israel nu este atat de bogat pentru crestini precum Muntele Maslinilor. Pelerinii vin aici sa se inchine si la Mormantul Maicii Domnului, adapostit intr-un lacas de ingrijit de Biserica Ortodoxa Greaca. Tot aici se gasesc Capela Sfintilor Iosif si Ana, precum si icoana facatoare de minuni Ierusalemita. In apropierea acestei biserici, incepe o grota lunga de 17 metri, marcata printr-o capela, unde se spune ca Iuda s-ar fi intalnit cu soldatii romani si l-a tradat pe Iisus pentru 30 de arginti. Nu departe de aceste locuri se afla Biserica Domnul a Plans, ridicata pe locul in care Iisus a depland soarta Ierusalimului si distrugerea lui de catre barbari. Spre varful muntelui, se afla Manastirea Sfintei Maria Magdakena, ridicata de tarul rus Alexandru al III-lea in cinstea mamei sale, Maria Alexandra.

MUNTELE MASLINILOR, LOCUL INALTARII LA CERURI

Multe momente importante din ultima parte a vietii Sale s-au petrecut pe Muntele Maslinilor si tot aici avea sa se afle Iisus in clipa in care Dumnezeu l-a chemat la ceruri. O capela rotunda din piatra consemneaza locul acestui miracol. Primul lacas a fost construit in anii 300, tot de forma rotunda, si adapostea o piatra pe care se afla imprimata urma unei talpi. Legenda spune ca, in momentul Inaltarii, Iisus a calcat pe aceasta piatra si talpa lui a ramas drept dovada pentru martorii care au vazut minunea. Primul lacas a fost distrus de persani, asa cum s-a intamplat cu multe locuri sfinte din Israel, dar crestinii au avut grija sa reface micuta capela. Din anii 1600, insa, capela a fost trasportata in moschee de catre musulmani, care il venereaza pe Iisus ca pe un profet.


Ultimile din

Mergi la SUS