Subiectul urmator reprezinta pentru multi soferi o bataie de cap. In primul rand din cauza faptului ca este un lucru costisitor. Este vorba despre schimbarea kitului de distributie al masinii.
Înlocuirea kitului de distribuţie la autoturism este o operaţiune destul de costisitoare, însă una necesară. Kitul se schimbă preventiv, pentru a evita distrugerea parţială sau totală a motorului în cazul în care cureaua sau lanţul se va rupe din cauza uzurii.
Acum ca v-ati lamurit despre ce este vorba, stiti, probabil, ca aceasta operatiune trebuie facuta si ca ea este mai costisitoare decat o revizie obisnuita.
Sa vedem impreuna mai intai ce inseamna mai exact distributia la masina, si mai apoi vom descoperi impreuna cand anume trebuie schimbata ea, pentru a nu avea probleme cu autovehiculul nostru.
Ce este mai exact distributia?
Distributia masinii se refera la acele subansambluri ale motorului care au rolul de a sincroniza componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia pistoanelor in cilindri, astfel incat sa se respecte timpii de ardere ai motorului. La multe autovehicule, distributia contine si pompa de apa, fiind antrenata de aceeasi curea.
Distributia este in general alcatuita din: curea dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa (unde este cazul).
“Dacă se rupe cureaua de distribuţie la motorul maşinii, pistoanele vor lovi în supape, ceea ce poate duce la avarii grave. În cel mai norocos caz, proprietarul maşinii va scăpa cu două-trei supape îndoite, dar are toate şansele să ajungă în situaţia de a schimbă complet motorul, pentru că va costă mai puţin decât cu reparaţia”, ne-a explicat Răzvan Pop, mecanic auto.
Distributia este de trei feluri: pe curea, pe lant si pe pinioane!
Distributia este de trei feluri: pe curea, pe lant si pe pinioane, dar asta probabil ca stiati deja. Distributia pe lant este folosita insa mai rar de producatorii auto.
Ei bine, toate subansamblurile ale motorului care sincronizeaza componentele de admisie, evacuare si pozitia pistoanelor fac parte din distributia masinii.
Functionarea corecta a distributiei este foarte importanta in angrenajul masinii, de aceea kitul trebuie schimbat la timp. Asta inseamna ca trebuie schimbate cureaua dintata de antrenare, rola de ghidare, rola intinzatoare si pompa de apa, daca este cazul.
Cand trebuie schimbata distributia?
Distribuţia are un interval de schimb standard, limitat atât de numărul de kilometri cât şi de timp. Momentul schimbării distribuţiei este specificat în manualul autovehiculului şi depinde de motorizare dar, uneori, şi de modul în care a fost condusă maşină. “În cele mai multe cazuri, primul schimb al kitului de distribuţie se face la 90.000 de kilometri.
Pe urmă, se schimbă din nou la 60.000 de kilometri, însă niciodată mai târziu de cinci ani. Înlocuirea distribuţiei trebuie făcută la depăşirea numărului de kilometri sau vechimii indicate pentru că se uzează atât rolele angrenate cât şi pompa de apă. Rolele au la bază un rulment ce are o durată de viaţă limitată, tocmai de aceea se recomandă înlocuirea acestora împreaună. Cureaua de distribuţie este afectată de uzura în timp şi este obligatoriu să fie înlocuită împreună cu rolele aferente”, a mai explicat Răzvan Pop. La un număr mai mare de km, de regulă după 180.000 km, este necesară şi înlocuirea pinioanelor danturate care sunt cuplate la cureaua de distribuţie, din cauza uzurii accentuate şi posibilităţii decalării cu câteva grade a axelor antrenate. Distribuţiile pe lanţ se schimbă la intervale de timp mult mai lungi decât cele pe curea, de obicei la peste 180.000 km. Ba mai mult, exista anumite tipuri de masini cu distributie pe lant care nu necesita o schimbare.
Distributia se schimba preventiv, pentru a nu ajunge in situatia in care se distruge partial sau total motorul (motorul se poate strica in momentul in care cureaua sau lantul se rup din cauza uzurii). Mecanicii auto spun ca in cazul in care cureaua se rupe, supapele raman deschise si vor fi lovite de pistoanele care se misca.
Alte probleme majore, care se pot intampla daca nu se schimba la timp distributia sunt distrugerea chiuloasei sau chiar fisurarea blocului motor, ruperea bielelor si afectarea vilbrochenului sau spargerea pistoanelor.
Acestea fiind spuse, nu mai ramane decat sa va recomandam sa efectuati operatiunea de schimbare a kitului de distributie intr-un service autorizat. Chiar daca pretul este mai mare pentru manopera, veti avea parte de profesionisti, care au tot ceea ce este necesar pentru a duce la indeplinire sarcina.
Daca vi se permite sa veniti voi cu kitul de distributie, sfaturile profesionistilor spun ca puteti achizitiona kitul potrivit de la magazinele de piese si accesorii sau online pentru ca diferenta de pret fata de reprezentanta este destul de mare. Orice ati alege, noi va dorim sa gasiti cea mai convenabila varianta pentru voi si pentru masina voastra! Sursa: cars.ro