Mucenici moldovenesti – reteta traditionala

in Retete de

Sunt de dulce si sunt cele mai pufoase gustari pe care le poti servi pe 9 martie! Uite cat de usor e sa prepari niste mucenici moldovenesti, dupa o reteta traditionala, pe care sa ii servesti intr-un sirop delicios de miere si nuca macinata.

INGREDIENTE PENTRU ALUAT
500 g faina
150 g zahar
300 ml lapte cald
3 galbenusuri + 1 ou
1 pliculet drojdie uscata
coaja unei lamai
coaja unei portocale
esenta de rom
esenta de vanilie
50 g unt
un praf generos sare
INGREDIENTE PENTRU SERVIT
6 linguri miere
nuca macinata
12 linguri apa
MOD DE PREPARARE:

  1. Incalzeste laptele si combina-l cu zaharul si drojdia. Lasa compozitia deoparte 10 minute. Adauga apoi cele 3 galbenusuri, esentele si coaja de citrice.
  2. Incorporeaza faina amestecata cu sarea si amesteca pana obtii un aluat omogen.
  3. Continua apoi sa framanti pentru minim 20 de minute cu untul, ca aluatul sa capete elasticitate. Daca simti nevoia, poti completa cu putina faina.
  4. Lasa aluatul la crescut pentru minim o ora, sau pana cand si-a dublat volumul.
  5. Da aluatul pe blat si imparte-l in 10-12 parti egale, in functie de cat de mare vrei sa-ti iasa mucenicii moldovenesti.
  6. Intinde fiecare fiecare bucata de aluat, ruland-o pe masa cu palmele, pana ce se lungeste de cca 40 cm.
    Lipeste mucenicul la capete si rasuceste-l, cat sa iti iasa un 8.
  7. Repeta procedeul cu toate celelate bucati de aluat si asaza mucenicii intr-o tava incapatoare.
  8. Da mucenicii moldovenesti intr-un loc cald la crescut, acoperiti cu un prosop de bucatarie curat, pentru cel putin 30 de minute.
  9. Unge mucenicii cu oul batut, amestecat cu una-doua linguri de lapte si da-i la cuptor la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau pana cand se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.

10.Combina mierea cu apa si unge mucenicii moldovenesti cu siropul obtinut, apoi presara nuca macinata pe deasupra.

Mucenici muntenesti

Ii pregatesti o data pe an si sunt mai gustosi daca ii prepari acasa. Reteta de mucenici muntenesti este foarte simpla, iar mucenicii ies gustosi si pe placul tuturor.

ADVERTISING

INGREDIENTE
~5 litri apa
zahar dupa gust
esenta vanilie
coaja de la o lamaie
INGREDIENTE PENTRU ALUAT
1 cana apa calda
un praf sare
faina cat cuprinde
INGREDIENTE PENTRU SERVIT
nuca macinata
scortisoara
MOD DE PREPARARE:

  1. Amesteca faina cu apa calda si praful de sare pentru a obtine o coca. Intinde-o pe blatul de lucru intr-o foaie, apoi taie mucenicii cu aparatul special sau, daca nu ai, taie cu cutitul bucati mici, ruleaza-le si formeaza un ∞.
  2. Lasa mucenicii taiati la uscat pentru 3-4 ore minim, apoi fierbe-i in apa 10-15 minute. Adauga zaharul dupa gust, esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa. Serveste mucenicii muntenesti presarati cu nuca si scortisoara.