Monumentele istorice din Băile Herculane încep să se prăbuşească. Autorităţile ridică din umeri

in Diverse de

După ani de zile în care au fost lăsate în paragină, monumentele istorice de la Băile Herculane încep să se prăbuşească la propriu.

Acoperişul Băilor Imperiale, locul în care împăratul Franz Iosef şi împărăteasa Sissi veneau de la Viena pentru a se trata, este acum la pământ.

A căzut după ce structura de rezistenţă s-a tot şubrezit. Culmea este că autorităţile ridică din umeri şi îşi pasează responsabilitatea, aşa cum se întâmplă de o bună bucată de timp.

Arhitecţii care încearcă în ultima vreme să salveze ce se mai poate din clădirile de patrimoniu ale staţiunii Băile Herculane au descoperit dezastrul de la Baia Neptun.

Sefan Penesel, viceprimarul localităţii. Pare resemnat sau mai degrabă dezinteresat de monumentele pe care le are în administrare, despre care nu ştie multe lucruri.

Ştefan Penesel, viceprimar Băile Herculane: “Există pericolul să se prăbuşească toată clădirea, să sperăm că nu, am tot sperat până acum. Proiectul de reabilitare e în lucru, ce înseamnă asta detaliile le ştiu mai bine colegii”.

Băile Neptun au intrat în administrarea Primăriei Băile Herculane în urmă cu 5 ani. Unul dintre proprietarii multor clădiri şi terenuri din staţiune, Valeriu Verbinschi, un milionar în vârstă de 94 de ani, a făcut atunci un schimb cu primăria.

A dat clădirea băilor imperiale şi a rămas proprietar pe terenul de sub ele pentru a primi o altă suprafaţă, care îl interesa. Tranzacţia a fost considerată în defavoarea statului şi aşa au fost deschise dosare penale. Anchetele nu s-au încheiat nici azi, dar, între timp, s-a degradat totul.

Acum a picat o parte din acoperiş, însă pericolul este mult mai mare. O spune chiar arhitectul şef al oraşului.

Tiberiu Moldovan, arhitect şef Primăria Băile Herculane: “Din punct de vedere structural e foarte degradata, e un pericol public, există un risc major să se prăbuşească.”

Istoria Băilor Herculane porneşte din 1852, când împăratul Austriei a construit aici una dintre cele mai frumoase staţiuni de la acea vreme. Un loc despre care împărateasa Elisabeta, supranumită Sisi, scria că este “o prezenţă distinctă şi încântătoare”. De altfel, austriecii au ridicat o serie întreagă de clădiri care au adus faima acestei zone.

Ministerul Culturii a făcut următoarele precizări:

Referitor la starea critică a Băilor ”Neptun” din Băile Herculane, Institutul Național al Patrimoniului (INP), instituție din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, a purtat corespondență și a avut consultări de specialitate cu Primăria orașului Băile Herculane pe parcursul anului 2017. Referitor la măsurile de protejare a acestui monument istoric, INP a propus reîntregirea dreptului de proprietate asupra imobilului, în condițiile în care orice intervenție este împiedicată de existența a doi proprietari diferiți – Primăria asupra construcțiilor, respectiv dl. Verbițchi Valeriu asupra terenului (acesta având și un litigiu de recuperare creanțe ce vizează acest teren). Prin adresa 2308/12.07.2017 înaintată de INP primăriei, au fost propuse două modalități de soluționare, fie prin achiziționarea terenului de către Primărie, fie prin exproprierea pentru cauză de utilitate publică a monumentelor istorice, în vederea salvării acestora de la distrugere și degradare (cf. prevederilor pct. 12 art. 26 alin 1 din Legea nr. 422/2001). Niciuna dintre aceste soluții nu a putut fi pusă în practică.

De asemenea, în anul 2018, INP și MCIN au constatat starea gravă a unor obiective monument istoric, inclusiv Băile Neptun, necesitatea intervenției pentru finanțarea acestora precum și reglementarea cadrului de finanțare din fonduri publice pentru proprietăți private.

Deși INP și MCIN au răspuns pozitiv, având în vedere faptul că situația proprietății asupra terenului nu a fost clarificată iar prin legislația specifică nu a fost reglementată finanțarea din fonduri publice a monumentelor istorice aflate în proprietate privată sau mixtă, obiectivul nu a putut fi finanțat prin Programul Național de Restaurare.

Precizăm că încă din 2017, prin grija asociației Herculane Project, a fost elaborat un proiect pentru ”intervenții în regim de urgență pentru punerea în siguranță și îndepărtarea situației actuale de pericol public la clădirea Băile Neptun”, care a obținut avizul nr 1905/04.10.2017 emis de Direcția Județeană pentru Cultură Caraș Severin.

Până în acest moment, Autorizația de Construire nu a fost emisă de autoritatea locală, cauza principală fiind situația neclarificată a proprietății asupra terenului.”