Europarlamentarul Monica Macovei o ia la rost, într-o postare pe pagina sa de facebook, pe judecătoarea Dana Gârbovan, referitor la declaraţiiile privind o posibila şantajare a lui Victor Ponta prin documentele aflate în mult mediatizata arhivă SIPA. „Îi solicit d-nei Dana Gârbovan să aducă dovezi pentru declarația cu care este citată în presă, și anume: “Cel mai grav este faptul că aceste informații se pot folosi și acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este șantajabil cu ajutorul informațiilor care se găsesc acolo”, spune Monica Macovei.
Ea recunoaşte că a fpăcut referire la Victor Ponta în legătură cu SIPA, pe 14 octombrie 2014, la aproximativ nouă ani de la sigilarea arhivei SIPA, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, la momentul când apăruseră informații cum că Victor Ponta ar fi fost ofițer acoperit al SIE.
„În declarația mea din octombrie 2014 puneam în discuție modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA și informațiile din arhivă, despre care apăruseră alegații în spațiul public încă din 2005, motiv pentru care am și luat decizia de a desființa SIPA și a sigila arhiva. În niciun caz nu am afirmat că am informații din arhiva SIPA și că Victor Ponta ar putea fi șantajat astfel. Declarația mea din 2014 cu privire la Victor Ponta a fost: “Dovada că Ponta a fost ofițer acoperit? Poate caută cineva și prin arhiva SIPA. Dacă vrem dovada că Ponta a fost ofițer acoperit, sugerez să căutăm și în arhiva SIPA”. Și am argumentat așa: “Astfel de informații, de care colaboratoarea Securității, Rodica Stănoiu, se folosea, probabil, pentru a șantaja magistrați, erau obținute, evident, și din interiorul magistraturii, de judecători sau procurori ofițeri acoperiți. Ponta a ajuns la Parchetul General exact în perioada când era ofițer acoperit, deși nu îndeplinea condițiile legale, deci prin eludarea legii, printr-un ordin de ministru al Rodicăi Stănoiu, colaboratoare a Securității”. spune Macovei, în continuare.
Europarlamentarul mai e de părere că „Deși trăim într-o Românie a minciunilor și dezinformărilor, nu mă așteptam totuși ca un magistrat, care conduce o asociație a judecătorilor, să intre într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților. Ar fi regretabil ca un judecător să fie manipulat sau de rea-credință„.
Într-o postare anterioară, Monica Macovei precizează că m desființat DGPA/SIPA deoarece În societatea românească era o mare neîncredere în ceea ce făcea SIPA. „Presa scria foarte des despre varianta în care ofițerii SIPA culeg informații despre judecători și procurori. În 2004, și Comisia Europeană a constat că sunt întrebări asupra existenței unui serviciu de securitate în cadrul Ministerului Justiției. Acestea sunt, pe scurt, motivele pentru care am decis să desființez SIPA/DGPA„. (foto: pagina facebook Monica Macovei)