Moise Guran, apel către pensionari: „Refuzați-i pe mincinoși! Creșterea pensiilor din ultimii doi ani s-a făcut pe credit. V-au îndatorat nepoții!”

in ExtraNews de

„Sesizez pe această cale Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de «prezentare cu rea-credință de date inexacte Parlamentului» prevăzută la art. 8, lit. b) din Legea 115/1999 și pedepsită cu închisoarea de la 2 la 12 ani”.

Este anunțul făcut de Moise Guran pe Facebook, susținut de un text cu detalii despre infracțiunea comisă de ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici.

„Minciuna excedentului de la Pensii este una penală”, scrie Guran pe moise.ro. „Ministrul de Finanțe răspândește în spațiul public o minciună care, dincolo de scopul electoralist evident, pune în pericol interesele statului român, periclitând (din nou) capacitatea acestuia de a plăti pensiile din Pilonul I. Datele din acest articol se bazează pe surse deschise și pot fi probate imediat de orice autoritate a statului român, inclusiv de autoritățile din Justiție, în măsura în care acestea vor considera că faptele descrise se încadrează în articolul de lege de mai jos”.

Ministrul Orlando se încadrează la 2-12 ani

Este menționată Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, care la Art. 8 menționează:

Moise Guran precizează că „transferul din bugetul de stat pentru asistență socială a fost în 2018 cam cât întregul deficit al bugetului de stat”.

Moise Guran trece în revistă o serie de minciuni marca Teodorovici, un fel de alba-neagra cu cifrele – unele umflate, altele ascunse -, apoi explică latura penală a acestora.

„Care este aspectul penal al acestor minciuni? Păi, așa cum precizează aliniatul b) al Art. 8 din Legea 115/99, minciunile trebuie să aibă scopul ascunderii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului român. Poate fi încălcarea Pactului Fiscal European (semnat de România în 2012) o faptă de natură a aduce atingere intereselor statului român? Dacă se face cu rea-credință, categoric da. Teodorovici nu poate invoca prostia sau neștiința de vreme ce a primit raportul Consiliului Fiscal pe 30 ianuarie, cu 8 zile înainte de a anunța noul buget prin care dezinformează opinia publică, dezinformează Parlamentul (care i-a și ridicat minciunile la rang de Lege) și, bineînțeles, îi amăgește pe pensionari cu un excedent inexistent al Fondului de Pensii. În momentul, inevitabil, în care aceste minciuni vor exploda, statul român va avea de plătit dobânzi mai mari pentru a finanța pensiile oamenilor și, foarte probabil, România va intra în procedura de infrigement a Comisiei Europene. Acesta este motivul pentru care consider că Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ar trebui să se considere sesizat prin acest articol”.