Press "Enter" to skip to content

Mituri despre ADHD versus realitati stiintifice

Mit: ADHD este diagnosticata si tratata cu mare seriozitate.

Realitate: In fiecare an, de abia jumatate din copiii diagnosticati cu ADHD din tara primesc un tratament. In timp ce exista locuri unde boala este supraevaluata, problema nationala cea mai mare este dificultatea de recunoastere a acesteia, precum si diagnosticarea corespunzatoare.

 

Mit: ADHD este cauzata de clasele aglomerate si de parintii saraci.

Realitate: Cauzele ADHD-ului sunt reprezentate de functionarea anormala a creierului, fapt demonstrat in urma compararii copiilor sanatosi cu cei bolnavi. Atmosfera de acasa si cea de la scoala poate fi sresanta, totusi ea nu cauzeaza ADHD.

 

Mit: Copiii se pot vindeca de ADHD; adolescentii si adultii nu au nevoie de nici un tratament.

Realitate: Doua treimi din copii ce sufera de ADHD vor continua sa prezinte simptome semnificative in adolescenta si mai mult de jumatate dintre ei vor avea aceste probleme si la varsta adulta. Tratamentul da rezultate la fel de bine atat la copii cat si la adolescenti sau adulti.

 

Mit: Medicatia nu este eficienta in tratarea copiilor cu ADHD.

Realitate: Stimulentele s-au dovedit a fi extrem de eficiente in tratarea copiilor cu ADHD.

 

Mit: Medicamentele nu constituie un remediu pe termen lung.

Realitate: Studii recente arata ca acei copii carora li s-au administrat medicamente si au fost atent monitorizati se afla in avantaj, chiar si dupa o perioada mai mare de 3 ani. Cercetarile pe termen lung indica de asemenea avantaje la varsta adulta.

 

Mit: Medicamentele sunt daunatoare pentru sanatatea copilului.

Realitate: Medicamentele au fost testate riguros de FDA si nu sunt periculoase, dimpotriva sunt eficiente. Studiile neurologice arata ca nu au nici un efect negativ asupra dezvoltarii creierului, iar cele privitoare la cresterea copilului nu indica probleme semnificative, poate doar unele efecte mici in greutate si inaltime. Pe termen lung, ultimele cercetari indica faptul ca persoanele cu ADHD vor avea o anumita greutate sau inaltime in functie de cea pe care o au parintii lor.

 

Mit: Fetele nu pot avea ADHD.

Realitate: Fetele au mai putine simptome de hiperactivitate si probleme de conduita decat baietii. Pentru ca la fete predomina adesea tipul inatent al ADHD-ului, ele sunt neglijate si diagnosticate mai tarziu decat baietii. Raportul dintre baieti si fete este de 4 la 1. La varsta adulta, raportul este aproape egal de 1 la 1.

 

Mit: Copiii cu ADHD nu pot beneficia de educatie speciala.

Realitate: Acesti copii pot beneficia de educatie speciala.

Trimite prietenilor

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Creare Site Web by O24.RO