Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Mireasă jihadistă de origine britanică. „Am făcut copii cu un singur motiv: să fie luptători pentru Allah“.

in Extern de

O fostă mireasă jihadistă de origine britanică a vorbit, într-un interviu pentru „The Atlantic“, despre radicalizarea ei, despre cum visa ca propriii copii să devină terorişti şi despre despărţirea de soţul jihadist. În 2013, Tania Georgelas (33 de ani) a plecat în Siria, alături de soţul şi de copiii ei, pentru a se alătura Statului Islamic.

„Visam să avem pământul nostru, să întemeiem o familie şi să ne creştem copiii să devină asasini şi să se alăture jihadului“, a povestit Tania despre ea şi soţul ei, John Georgelas, într-un interviu pentru The Atlantic.

Copilăria şi radicalizarea
„Am crescut înconjurată de rasism. Am avut vecini răi, care ne spărgeau ferestrele. Simţeam că nu fac parte din această lume şi căutam o cale de răzbunare“, a povestit Tania despre copilăria ei din nord-vestul Londrei. Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au fost un punct de cotitură în radicalizarea ei. „Aveam 17 ani când am urmărit turnurile gemene prăbuşindu-se. A doua zi, la şcoală, i-am spus prietenei mele: «Nu e îngrozitor ce s-a întâmplat?» «Oare chiar e?», mi-a răspuns. Acela a fost momentul care m-a convins să devin jihadistă“, îşi aminteşte Tania.

Câţiva ani mai târziu, la un protest faţă de războiul din Irak, a obţinut adresa unui site musulman de matrimoniale. Acolo şi-a întâlnit soţul. John, un texan care provenea dintr-o familie creştină bogată şi care începuse să consume droguri încă din adolescenţă, a abandonat şcoala şi s-a convertit la Islam la scurt timp după 11 septembrie 2001. 13 ani mai târziu, a devenit ofiţer de rang superior al Statului Islamic. Însă în drumul spre Siria a cunoscut-o în Londra, pe Tania, o musulmană cu ambiţii de a deveni atentator sinucigaş.

«Am făcut copii ca ei să-l slujească pe Allah ca mujahedini»

Cei doi s-au căsătorit şi în 2013 au plecat în Siria, cu gândul de a deveni o familie de războinici.

„John voia să meargă în Siria şi i-am spus că nu sunt gata, nu cât sunt copiii mici“, îşi aminteşte ea. Dar au plecat, chiar dacă aveau deja 3 copii şi era gravidă cu al patrulea: „Am făcut copiii cu un singur motiv: ca ei să-l slujească pe Allah ca musulmani, ca mujahedini“.

Familia a călătorit cu autobuzul spre Siria şi s-a stabilit în vila abandonată a unui general sirian din oraşul A’zaz. Nu existau ferestre, nu curgea apă şi aveau o provizie limitată de alimente. În câteva zile, Tania şi copiii s-au îmbolnăvit, aşa că după câteva săptămâni şi-a părăsit soţul. Surprinzător, având în vedere ce se ştie despre modul în care îi tratează Statul Islamic pe cei care îi întorc spatele, John a fost de acord ca soţia lui să plece.    Tania a ajuns întâi în Turcia, după ce s-a strecurat printr-un gard de sârmă ghimpată.

De acolo, a fost salvată de socrii ei şi adusă în Texas, unde a obţinut divorţul şi s-a întors la viaţa întâlnirilor în mediul online: „Am scris că am 4 copiii, că soţul m-a părăsit pentru a devenit următorul Osama bin Laden şi am primit 1.300 de răspunsuri“.    Aşa l-a întâlnit şi pe actualul iubit, Craig, un IT-ist. Tania spune că acum vrea să se alăture unui program de deradicalizare, prin care să-i ajute pe foştii terorişti. „Mulţi mă consideră ghinionistă, dar eu văd jumătatea plină a paharului. Sunt în viaţă, am scăpat din Siria, iar copiii mei sunt sănătoşi, fericiţi şi inteligenţi. Sunt mulţumită“.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Mergi la SUS