Mircea Pașcu, după ce 3 țări au spus NU României în Schengen: ”Dacă tot nu ne bucurăm de drepturi, de ce să ne achităm de obligații?„

in Politic de

După ce trei țări au anunțat că nu vor primirea României în spațiul Schengen, vicepreședintele Parlamentului European, Ioan Mircea Pașcu a avut o reacție foarte vehementă.

După ce Jean-Claude Juncker a anunțat că ”a venit timpul ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen”, Austria, Germania și Olanda au anunțat că nu ne vor în Schengen.

În acest context, europarlamentarul Ioan Mircea Pașcu pune niște întrebări de bun simț pe Facebook.

„Ati vazut reactia negativa a Austriei, Germaniei si Olandei la solicitarea lui Junker ca UE sa admita Romania si Bulgaria in Schengen? Asta pentru ca le convine ca Romania executa toate obligatiile in cadrul Schengen, fara a se bucura si de beneficiile sistemului pentru romani!?  Daca, presupunand, i-am lua pe toti cei care sosesc ca refugiati la mare si i-am orienta mai departe, spre tarile Schengen, motivand ca, daca tot nu ne bucuram de drepturi, de ce sa ne achitam de obligatii? Credeti ca cele trei tari si-ar modifica pozitia?”, a scris

Imediat după declarațiile măgulitoare ale președintelui Comisiei Europene despre planurile Uniunii Europene, au apărut reacțiile.

Astfel, premierul olandez Mark Rutte a declarat pentru presa britanică că planul despre viitorul Uniunii Europene expus miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui ”romantic”, precizând că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.

”Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor”, a spus premierul olandez Mark Rutte.

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: ”Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

În același timp, oficiali germani s-au declarat sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România și Bulgaria “nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen”. “Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani și cu privire la extinderea zonei euro și adoptarea monedei comune de către România și Bulgaria.

Ulterior, și cancelarul austriac, Christian Kern, dar si ministrul de externe de la Viena, au respins și ei ideea, invocand cazul Greciei. Oficialii austrieci au estimat ca primirea unor “state care nu indeplinesc criteriile in zona euro, ar accentua probleme, deja existente”.