Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ministrul Economiei: “Faptul că preţul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun”

in Politic de

Faptul că preţul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, iar faptul că scade preţul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale şi naţionale, afirmă Virgil Popescu, ministrul Economiei, care precizează că în România se lucrează la capacitatea normală a sondelor. Popescu mai declară că va scădea preţul ţiţeiului de import, având în vedere situaţia petrolului american.

„Am văzut şi eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piaţa americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliştii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde şi o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piaţa europeană, preţul este relativ stabil la 25 de dolari”, a declarat ministrul luni la Digi24..

El a explicat că pe piaţa românească, România este, încă, importator net de petrol, compania românească OMV Petrom este integrată şi producţia de ţiţei, deci practic ei sunt cei care produc ţiţeiul, în jur de 4 milioane de barili pe an, consumul României în ani normali este de 10-11 milioane de barili, deci avem un import de petrol.

”Putem să spunem că avem, ca să zicem aşa, un oarecare noroc în momentul de faţă că rafinăria de la Petromidia este într-o revizie tehnică de o lună şi jumătate şi se consumă din producţia internă foarte mult petrol. Deci nu am oprit sondele ca să avem această problemă cum au americanii. De asemenea, acum se poate vedea şi de ce acea ordonanţă pe care am adoptat-o acum o săptămână cu privire la posibilitatea vânzării pe piaţă a carburanţilor fără adaosul acela de biocarburant ne poate ajuta în acest moment, pentru că era foarte complicat să aducem din import biocarburantul cu care se aditivează benzina şi trebuia să rămână în depozite, acum putem debloca aceste depozite”, a adăugat Virgil Popescu.

În opinia sa, pe un termen scurt, această situaţie nu ne afectează.

”Pentru mine, faptul că preţul petrolului scade nu e neapărat un lucru bun, faptul că scade preţul la pompă te ajută pe moment dar nu este un semnal vis-a-vis de revenirea economiei globale şi naţionale. Cred că un preţ corect ne arată că economia funcţionează şi toate lucrurile vor intra în normal”, a argumentat ministrul Economiei.

El consideră că este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preţ negativ, iar faptul că ”flota de transport este plină, conductele sunt pline, e un semn că se produce pe stoc, iar producţia pe stoc nu e un lucru bun”.

”Va scădea preţul ţiţeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că şi necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că preţul la pompă nu va trebui să scadă dacă preţul petrolului se va duce în jos sub această cotaţie de 25 de dolari pe baril. Repet, nu este, pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că preţul scade, scade, scade pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piaţă, nu există consum în Europa, nu există consum în lume şi asta înseamnă că economia nu merge”, a mai afirmat Virgil Popescu.

Sursa: News.ro


Mergi la SUS