Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Ministrul Agriculturii motivează tinerii cu salarii minime de 3.000 de lei în domeniul agricol

in ExtraNews de

Tinerii ar putea fi încurajaţi să lucreze în activitatea de cercetare-dezvoltare-inovare din domeniul agricol prin acordarea unor salarii minime de 3.000 de lei, potrivit ministrului Agriculturii, Achim Irimescu.

Asa cum am stabilit si cu domnul prim-ministru si cu partea de academicieni din Romania, din domeniu, ar trebui sa fie un salariu minim de 3.000 de lei pentru un tanar, pentru a incuraja tinerii sa vina in cercetare“, a declarat Achim Irimescu, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a precizat, insa, ca in prezent cercetarea agronomica romaneasca se confrunta cu mai multe probleme, precum subfinantarea, datorii mari la bugetul de stat si plecarea cercetatorilor.

“Pentru o finanţare corectă, singura şansă este ca cercetarea să revină în subordinea Ministrului Agriculturii, ca să răspundă cerinţelor agricultorilor. În prezent avem o mare problemă cu cercetarea agronomică românească: subfinanţarea, datorii mari la buget, părăsirea sistemului de către cercetători”, a subliniat sursa citată.

Aceste probleme ar putea fi rezolvate, in opinia lui Achim Irimescu, prin trecea cercetarii din subordinea Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), unde se afla in prezent, in acea a Ministerului Agriculturii, in cadrul unei noi infiintate Agentii Nationale pentru Managementul Cercetarii si Dezvoltarii Agricole, asa cum prevede un proiect de lege aflat in dezbatere publica. Precizeaza stirileprotv.ro

Potrivit capital.ro Achim Irimescu a adăugat că în condiţiile în care cercetarea se află în subordinea ASAS, acesta nu are niciun contact cu instituţiile de la Bruxelles şi nu participă la dezbaterile Politicii Agricole Comune (PAC).

“Deci cercetarea românească este ruptă total de PAC şi ceea ce se întâmplă la Bruxelles. Ministerul Agriculturii este cel care reprezintă România în discuţiile privind PAC şi cercetarea, în varianta în care va reveni în subordinea ministerului, pe lângă o finanţare foarte bună, va avea şi marea şansă să beneficieze de participarea directă în procesul de reformă a PAC”, a conchis Irimescu.


Ultimile din

Mergi la SUS