Mii de romani pot ramane definitiv fara permis, incepand de astazi! Guvernul a decis:

in ExtraNews de

Ministerul Sanatatii a modificat modul in care va putea fi obtinut sau reinnoit permisul auto. Anuntul in vizeaza pe toti soferii, iar anumite categorii de persoane nu mai au dreptul sa conduca pe drumurile publice. Masurile cuprinse in actul normativ al Ministerului Sanatatii se aplica deja!

Ministerul Sanatatii a dat un act normativ potrivit caruia romanii cu deficiente de auz nu vor mai putea obtine sau reinnoi permisul de conducere auto decat daca isi modifica masina, in asa fel incat sa se alinieze noilor standarde impuse. De asemenea, persoanele vizate vor avea si anumite restrictii in privinta autovehiculelor pe care le pot conduce.

Conform actului normativ publicat, marti, in Monitorul Oficial, respectiv Ordinul MS nr. 1.049/2019, persoanele cu deficiente mari de auz pot conduce doar masini mici sau motociclete si doar daca acestea sunt dotate cu oglinzi mai mari.

„Solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa 1 daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari”, scrie in ordinul Ministerului Sanatatii.

Ordinului MS nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, prevede doua grupe pentru conducatorii auto, grupa 1 si grupa 2. Soferii cu permise de conducere din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE sunt incadrati in grupa 1, in timp ce grupa 2 consta in soferii vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.

Potrivit actulul normativ al Ministerului Sanatatii, persoanele cu deficiente majore de auz, ce nu pot fi corectate, nu pot conduce decat motociclete (motorete, scutere etc.) si autoturisme, nu si camioane sau alte masini mari.