Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Mica Unire de mâine precede Marea Unire, iar in Ungaria departamentul Trianon 100 a inițiat fără pic de rușine, o campanie care să submineze acțiunile României de aniversare, în anul 2018, a Marii Uniri

in ExtraNews de

Avertisment important lansat de Academia Română: Guvernul de la Budapesta a înființat un departament special, denumit Trianon 100, care a început deja să contracareze acțiunile preconizate de România pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire în acest an.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai a anunțat că noul departament creat de Executivul de la Budapesta care ar urma să aibă activitate maximă atunci când Ungaria va comemora 100 de ani de la semnarea Tratatul de la Trianon, adică în anul 2020, a inițiat o campanie care să submineze acțiunile de aniversare ale centenarului României prilejuite de Marea Unire.

Potrivit Gândul.info, academicianul Ioan Aurel Pop a spus: „În limba maghiară și în limbi de circulație internațională, nu și în limba română, se distribuie informații care pregătesc opinia publică pentru ceea ce va urma. Opinia publică anglofonă și hispanofonă va afla că istoria românilor este istorie recentă, că românii fac parte dintre popoarele fără istorie, că termenul de valah nu este sinonim cu cel de român – idee prezentă de altfel și în Serbia, că Ardealul nu este România – pentru că face parte din România de mai puțin de 100 de ani și are legături istorice cu Ungaria decât cu România, că ungurii sunt civilizatorii bazinului carpatic. Trebuie să vă reamintesc că Ungaria e o ţară care-şi întăreşte identitatea sub un guvern de dreapta, cu colaborări de extremă dreapta. În Ungaria s-a creat recent un departament  de stat care se numeşte Trianon 100 din care fac parte şi cetăţeni români şi care pregăteşte momentul de apogeu 2020 cu mult timp înainte şi va acţiona şi după momentul acela: aniversarea unui secol de la Tratatul de la Trianon”.

Rectorul Ioan Aurel Pop a arătat că, spre deosebire de Departamentul Centenar, înființat de Guvernul României, Departamentul Trianon 100 are un buget aprobat şi că din acest Departament cu sediul la Budapesta „fac parte și cetățeni români”.
Pop a explicat că este o singură soluţie pentru a contracara aceste manipulări cu rol propagandist:„Toate aceste lucruri, pe fondul unei lipse crase de cunoştinţe, al unor lecturi fragmentare, prind contur. Pentru a putea răspunde acestor provocări, e nevoie să ne cultivăm cel mai important obiect pe care îl avem în dotare, şi anume creierul omenesc. Pentru asta e nevoie de educaţie serioasă, de grija pentru educaţie pe care noi se pare că nu o mai avem”.

Într-o conferinţă la Bucureşti, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, a identificat teme folosite de istoricii şi politicienii din Ungaria pentru a decredibiliza istoria Transilvaniei şi pentru a justifica pretenţiile teritoriale:
„- Autonomiile au fundament istoric şi ele trebuie promovate dincolo de statul naţional, dar în afara Ungariei, Ungaria istorică este un pământ sfânt, alt slogan care a apărut şi care trebuie reînviat politic.
– Istoria românilor este o istorie recentă, românii fac parte dintre popoarele fără istorie, incluse parţial în monarhia habsburgică şi apoi în dubla monarhie austro-ungară.
– Termenul de valah nu este sinonim cu termenul de român, aspect împrumutat din necesităţi practice şi de statul vecin Serbia.
– Ardealul nu este România, pentru că face parte din România de mai puţin de 100 de ani, iar din Ungaria a făcut parte de o istorie întreagă şi legăturile istorice sunt mai puternice cu Ungaria, decât cu România.
– Numele Iancu de Hunedoara este incorect, el trebuie numit Ioan, pentru că îl chema Ianoş. Absolut fals.
– Sunt voci în cultura românească care cer schimbarea imnului de stat. Ele sunt preluate şi se spune că imnul trebuie schimbat pentru că evocă personalităţi străine de cultura noastră, de pildă sintagma Mihai, Ştefan, Corvine. Corvinii ar trebui scoşi din imn, iar ei spun că de-aia trebuie schimbat imnul.
– Numele oraşului Cluj Napoca: pe baza unei poziţii a unui coleg de la Bucureşti, a apărut în Ungaria ideea că Napoca este un termen ceauşist, inventat în 1974, şi ar trebui eliminat. Este o sintagmă cu o vechime de peste 2.000 de ani, avem izvoare de când era un sat dacic, apoi a devenit Napoca, care e cel mai vechi municipiu de pe teritoriul României, a fost făcut la începutul domniei lui Adrian şi are acte în regulă. Ei preiau din arsenal informaţiile noastre, trunchiate şi bine dirijate.
– În fine, transilvănenii nu au dorit unirea din 1918. A fost imediat preluat şi tradus în mai multe limbi străine, pentru momentul 2018, când opinia publică din Germania, din Franţa, din statele anglofone să fie pregătită că actul Unirii s-a făcut peste voinţa locuitorilor români transilvăneni.”
Parafrazându-l pe Goya, am putea spune că :”somnul naţiunii naşte monştri”.

Reamintim tuturor celor care decredibilizează  istoria naţională, că: Transilvania a fost, este si va fi pământ românesc!

(foto:MINUTUL UNU)

Ultimile din

Mergi la SUS