Press "Enter" to skip to content

Metoda „Accidentul” – cum să te aperi de cei care vor să-ţi ia banii

Trimite prietenilor

   Este de notorietate deja înşelăciunea numită „Medoda Accidentul” şi, chiar dacă este deja destul de veche, multe persoane, mai ales dintre cele vârstnice, pică în plasa acesteia. Naivitatea şi credulitatea victimelor, combinată cu starea de panică, îi face ca imediat, pentru ca să scape un apropiat de „problema” enunţată via telefon, să ofere bani, mulţi bani, care ajung în buzunarul sau contul „şmecherului” care, astfel, mai bifează încă un „fraier”.

   Recent, Poliţia Română a publicat o serie de sfaturi pentru a se evita astfel de situaţii pe cât de jenante, pe atât de păguboase.

Cum să nu pici în plasă

   Metoda „Accidentul” este pe cât de simplă, pe atât de profitabilă pentru infractori. Sunt alese, de regulă, persoanele mai în vârstă, care au copiii sau mepoţii sau alte rude apropiate departe de ei: ori lucrează în străinătate ori sunt mutaţi în alte localităţi, ori, în general, nu ai avut contact demult cu ei. Cea care dă, inconştient, „documentaţia” este chiar victima, ori când intră în vorbă cu persoane necunoscute (în general românii şi mai ales pensionarii punându-şi viaţa pe tavă în orice discuţie cu oricine, fără a se gândi la riscuri), ori meştiind procedurile legale în caz de eveniment deosebit, ca, de exemplu, un… accident.

   Victima este sunată, de obicei, de la un număr la un număr de telefon fix. Cel care sună „se dă” ba un angajat al unei instituții publice, ba procuror, ba avocat, ba chiar „victima” accidentului care o anunţă că ori el, ori cineva aoropiat a comis un accident rutier, soldat cu victime, printre care şi copii, iar pentru a scăpa de urmărirea penală trebuie să depună o sumă de bani, în lei sau valută într-un anumit cont bancar. Sub şocul de moment, vel vizat de înşelătorie nu mai raţionează, nu îl contactează pe cel care ar fi comis accidentul, aceasta şi din cauză că sunt ţinute de vorbă la tekefon şi, speriate de eventualele consecinţe juridice care s-ar putea răsfrânge asupra rudei, plătesc senini respectiva sumă de bani, sau o mare parte a acesteia în contul indicat de autori. Mai nou, victima este ţinută la telefon sau îndrumată într-un loc anume, unde se întâlneşte cu complicele sau complicii, cărora le înmânează banii.

   Există şi variaţiuni pe tema „accidentul”, fiind vorbba nu doar despre evenimente rutiere, ci şi despre implicarea în scandaluri sau bătăi cu victime sau pagube materiale, finalul fiind acelaţi: tu trebuie să dai banii „persoanei oficiale” sau ce se va mai da cel care a dat telefonul.

Cum să nu pici în plasă

   Poliţia recomandă, în primul rând, să verificaţi imediat dacă ruda respectivă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. Poliţia sau Parchetul nu reţin telefoanele mobile ale celor implicaţi într-un accident rutier. De asemenea, cereţi celui care vă sună detalii pe care, practic, nu le poate da: date despre unitatea medicală, secţia de poliţie sau parchetul unde s-ar afla ruda şi sunaţi pentru confirmare acolo.

   În cazul în care sunteţi sunaţi de astfel de persoane şi nu reuşiţi să aflaţi dacă informaţiile sunt corecte, solicitaţi o întâlnire directă pentru a le da banii şi sunaţi în acelaşi timp la 112, cerând ajutorul poliţiei.

   Oricine poate fi victima unui accident, însă într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. Pentru a împiedica „documentarea” hoţilor despre familia şi viaţa voastră personală, aveţi grijă cu cine intraţi în contact, atât real cât şi virtual, şi fiţi mai grijuliu cu informaţiile sensibile. .

   Atenţie mare şi la persoanele care pretind că sunt de la diverse firme (servicii, curierat, vânzători ambulanţi, persoane împlicate în campanii umanitare) şi nu îi primiţi în locuinţă decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre vecini.

   Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Este de evitat şi trimiterea de copii după buletin sau cărţi de credit prin email sau fax.

   Verificaţi, prin intermediul operatorului de telefonie, fixă sau mobilă, veridicitatea informaţiilor furnizate. În niciun caz nu daţi curs solicitărilor de a vira bani, cu orice titlu, într-un anumit cont, sau de a cumpăra cartele reîncărcabile cu o anumită valoare şi de transmitere a codurilor de reîncărcare.

   Metoda ,,Accidentul” se încadrează la infracţiunea de înşelăciune şi poate fi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani. În cazul în care sunt comise mai multe fapte, se aplică regulile concursului de infracțiuni, pedepsele crescând.

   În cazul în care aţi fost victima unei astfel de infracţiuni cel mai bine e săvă adresaţi celei mai apropiate unităţi de Poliţie sau să sunaţi, cât mai repede, la 112. Anunțați imediat poliția în cazul în care primiți telefoane sau mesaje prin care vi se solicită să trimiteți bani pentru a ajuta o rudă implicată într-un accident rutier, pentru a intra în posesia unui premiu, ori pentru a beneficia de un serviciu la un preț prea bun ca să fie adevărat. (foto: politiaromana.ro)


Trimite prietenilor
O24 - Creare Site O24.RO.