Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Meteorologii români sunt ingrijorati! Fenomen extrem filmat la Făcăieni şi în Timiş! O tornadă i-a băgat în sperieţi pe localnici

in ExtraNews de

O furtună puternică a făcut prăpăd, luni seară, în localitatea ialomițeană Făcăieni. Vântul a distrus parțial acoperișurile a 15 case și a smuls din rădăcină 30 de copaci dintr-o lizieră.

Localitatea Făcăieni este primul sat din România afectat de o tornadă. În 2002, tornada a avariat peste 400 de gospodării, iar 30 de case au fost distruse complet.

Localnicii povestesc îngroziţi cum s-a pornit prăpădul, după o jumătate de oră de ploaie. Bucăţi de tablă şi zeci de ţigle de pe acoperişurile caselor au fost ridicate în văzduh de urgia naturii. „Ca acum 15 ani, a fost tornadă la Făcăeni. A venit dinspre pădure, de la apă, de la braţul Borcea, şi o viitură foarte mare, un vânt foarte puternic, s-a oprit ploaia, şi a urcat încoace, spre sat şi ce-a prins în zona vântului, a fost o tornadă mai mică, nu ca cea de atunci„, povesteşte o localnică.

Chiar şi o pădure întreagă, plantată chiar după tornada din 2002, a fost pusă la pământ. Autorităţile locale şi judeţene au venit de urgenţă la Făcăeni, pentru a evalua pagubele. Oamenii spun că de data aceasta vârtejul nu a mai coborât până la nivelul solului, motiv pentru care pagubele sunt mai mici decât în 2002.

La ora 13.30, nori grei şi negri se adună pe cerul Craiovei. Nu este însă o furtună obişnuită. La scurt timp, o pâlnie uriaşă se formează şi se înreaptă spre sol.

Fenomenul extrem, vizibil şi de la kilometri depărtare, este înregistrat şi pe radarul staţiei meteo din Craiova. Pe site-ul ANM evenimentul este înregistrat sub denumirea de trombă în depărtare sau nori de tornadă.

Meteorologii români sunt prudenţi când vine vorba despre astfel de fenomene extreme. Dar, dacă ei evită să folosească termenul de „tornadă”, un specialist român care şi-a dedicat cariera studierii acestor evenimente meteorologice avertizează că aceste fenomene reprezintă doar începutul.

https://www.youtube.com/watch?v=BPfaNH1CCzY

Ultimile din

Mergi la SUS