Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Menta, planta medicinala uimitoare care trateaza afectiunile stomacului, intestinelor si bolile ficatului

in Sanatate de

Menta, Mentha piperita, este o planta cunoscuta in special pentru gustul ei care da o senzatie de prospetime si racoare. Aceasta planta este folosita pentru ceaiuri in caz de dureri stomacale sau diaree, folosita in cremele ce umplu bomboanele de ciocolata, denumite mentine sau pentru celebra guma de mestecat venita la noi de peste ocean dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Popular i se mai spune izma buna, camfor, diana, ghiazma, iarba neagra sau iarba creata. Celalalt sortiment de menta, Mentha crispa, se mai numeste popular izma de apa, izma creata sau matacina creata.

In multe carti despre istoria plantelor se povesteste ce a insemnat menta pentru oameni in decursul istoriei. Egiptenii o foloseau pentru combaterea crampelor, iar in Grecia antica femeile isi frecau fata cu frunze proaspete de menta pentru a mirosi frumos si a avea un ten sanatos.

Menta creste in gradini, in locurile muntoase. Tufele de menta ating inaltimi de 30-80 cm si infloreste in perioada iunie-iulie. Planta contibe uleiuri eterice (mentol) si taninuri. Ea se culege numai din zonele umbroase, se folosesc numai frunzele. Uleiul extras din frunzele de menta de folosea inca din vechime pentru calmarea durerilor de cap. Ceaiul de menta este “clasic” in calmarea colicilor abdominale si a colicilor vezicii biliare.

Menta este folosita in tratamentul afectiunilor stomacului si intestinelor si in bolile ficatului. Are un efect astringent si combate inflamatiile, dar si un efect constipant, motiv pentru care este recomandat in cazurile de diaree. De asemenea, ajuta si in cazuri de balonari, greturi, varsaturi, dureri abdominale, calmeaza durerile uterului. Are un efect reconfortant asupra sistemului nervos si circulator. Uleiul de menta se da unui bolnav pentru a mirosi, deoarece trezeste din starile de lesin, iar frectiile cu ulei de menta sunt foarte bune si foarte apreciate in combaterea durerilor reumatice, nevralgii, dureri de dinti sau migrene. De asemenea, in cazurile de bronsite se fac inhalatii.

Utilizare:

Ceai (infuzie) – doua lingurite varfuite cu frunze de menta la o cana cu apa clocotita, se lasa un minut, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani de ceai zilnic.

Ulei de menta – 2-4 picaturi pe o lingurita cu zahar in cazuri de greturi.

Ultimile din

Mergi la SUS