Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Medicul care a salvat zeci de copii, luptând cu indolența autorităților

in Sanatate de

Există în România zeci de inimi care bat datorită lui. Zeci de copii zâmbesc azi părinților pentru că el a avut puterea de a se lupta cu moartea într-un sistem aflat în pragul decesului.

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu e liderul unei lumi în care speranța vine de la oameni generoși care au ales să investească în visul lui: acela de a crea un centru de exceleneță în domeniul neonatologiei în România.

Sofia e veselă și sănătoasă și se joacă asemeni tuturor copiilor normali din generația ei. Dar în urmă cu 6 ani, la naștere, părinții au trecut printr-un coșmar. Sofia a fost născută cu o malformație congenitală și viața ei a fost pe muchie de cuțit.

„Am aflat că e vorba de transpoziție de vase mare, o arteră pulmonară și aorta erau inversate. Dădea starea asta cianotică, respira greu, era nevoie de operație, altfel nu trăia”, spune Iulian Mocanu, tatăl Sofiei.

ansa pentru Sofia a fost doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de de terapie intensivă de la spitalul Marie Curie din București.

A creat campanii de adunare de fonduri pentru spital

Cătălin Cîrstoveanu este primul medic din România care a creat campanii de adunare de fonduri pentru spitalul în care lucrează, după ce sute de prunci cu inimi bolnave sau alte complicațîi i-au murit în brațe.

Doctorul Cîrstoveanu a fost găsit în gardă noaptea, în secția unde își petrece cea mai mare parte a timpului.

„Cel mai greu pentru noi înseamnă de fapt lista asta de aici. Aici sunt copii care sunt în sistem. Pe acesta deja l-am primit, uitați, avem șase copii care așteaptă, sunt boli foarte grave, înseamnă că noi suntem la capacitate maximă. Avem chiar trei peste număr, nu e normal, șase copii nu avem unde să îi punem, uneori avem 10-15-18 și uitați ce s-a întâmplat, unii așteptând au decedat, din nefericire. Spun de vreo 10 ani lucrul acesta, România nu poate primi decât 60 la sută din nou născuții cu probleme critice, restul stau în condiții improprii, nu au echipamente, nu au ceea ce trebuie pentru o îngrijire corespunzătoare. De fapt, vorbim despre atenția pe care statul o acordă copiilor noștri”, spune Cătălin Cîrstoveanu.

A început să lupte cu indolența autorităților

Iar statul se mișcă greu. În urmă cu mai bine de 10 ani, Cătălin Cîrstoveanu a început să lupte cu indolența și inerția autorităților, să încerce să-i responsabilizeze și, acolo unde nu a avut mare success, a adus în sprijinul său societatea civilă și companii private sau chiar contribuții private de la oameni simpli.

„Aveam pacienți cu maladii congenitale cardiace care decedeau cu brio. Era absolut o poartă închisă și în afară ridicării din umeri… Abia în 2007 lucrurile au părut să ia o întorsătură favorabilă. Intrarea în Europa a însemnat și salvarea multor copii, a sute de copii. Pentru că am început să îi ducem în afară țării, în momentul ăla, în 2007. Și duceam foarte foarte mulți, scăpa cine avea șansă”, spune medicul Cîrstoveanu.

„Am sute de cazuri pe care le-am dus. Și am zis: până când vom merge în felul asta? La început, condițiile erau destul de complicate. Mersul în Germania era foarte complicat. Oamenii scoatea din buzunar foarte mulți bani. Statul român deconta intervenția. Aveam români care erau chirurgi în afară țării și am spus: oare nu putem cu oamenii aceștia? M-am întâlnit cu Alex, cu Inima Copiilor”, spune doctorul Cîrstoveanu.

„Ne-am cunoscut în 2008, pe 1 octombrie. Atunci am discutat pentru prima dată despre cardio chirurgie, pentru că Cătălin avea în secție foarte des copii cu probleme cardiace și atunci era o problema mult mai mare”, spune Alex Popa, Asociația Inima Copiilor.

Cel care conduce astăzi Fundația Inima Copiilor are un frate care a fost salvat în urmă cu câțiva ani printr-o operație pe cord în Italia. Așa s-a hotărât să ajute salvarea copiilor acasă.

„Cătălin era disperat că nici nu avea unde să îi ducă în străinătate, era foarte complicat. Hai să facem o secție, era un spațiu aici, am mers, l-am văzut”, spune Alex Popa.

Și așa a început o lupta care continuă și astăzi. În jurul lui Cătălin Cirstoveanu, Cîrsto, cum îl alintă prietenii, s-au strâns oameni inimoși care și-au propus să crească sansele la viață pentru copiii cu probleme.

„Am început cu secția de cardio care a început de la un băiețel. L-am sunat pe Cirsto, Cirsto a văzut copilul, a sunat pe unde putea el să sune și când a fost avionul gata, Gabriel nu a mai fost. Și atunci am înțeles că este nevoie de o clinică de cardio chirurgie pediatrică în România în care măcar să îi diagnosticăm cum trebuie, să îi ajutăm cât putem noi și dacă putem să îi și operăm să îi facem bine, ar fi extrordinar”, spune Liana Stanciu, realizator radio.

Sofia, primul copil care a avut șansa intervenției cu angiograful

Primul copil care a avut șansa intervenției cu angiograful a fost Sofia, care a avut noroc de o echipa de medici italieni veniți pe baza unui protocol între Ministerul Sănătății și Fundația Inima Copiilor.

„A fost contra cronometru, pentru că viață ei era în pericol, dacă nu ajungeam la timp să facem intervenția asta la angiograf nu trăia. L-am cunoscut pe doctorul Cirstoveanu ca om, că medic, foarte natural, un om plăcut, un om care ne-a intrat la inimă, s-a ocupat foarte îndeaproape de cazul Sofiei, era cel mai grav caz”, spune tatăl Sofiei, Iulian Mocanu.

„Se leagă de doctoral Cirstoveanu toată povestea Sofiei și salvarea ei, pentru că a fost secția asta OK, a fost angiograful, doctorul a stat în spatele tuturor. El mișcă lucrurile și le mișcă bine”, a adăugat Iulian Mocanu.

Cătălin Cîrstoveanu a pus bazele primei bănci de lapte matern din România

Și nu e singura realizare – doctorul Cîrstoveanu a pus bazele primei bănci de lapte matern din țară, unde este colectat lapte de la mamele care vor și pot să doneze.

România era singură țară din Uniunea Europeană în care nu există o banca de lapte matern pentru copiii cu suferințe și nevoi speciale de hrană.

Cu sprijin privat, s-a făcut cea mai modernă secție de terapie intensivă din Europa. Aici sunt aduse cele mai grave cazuri. Aici, părințîi pot să stea alături de micuțîi aflați în stare gravă.

Și nu doar copiii cu familii sunt primiți aici, ci și copiii abandonați la naștere aflați în stare critică.

Zboară cu copiii în străinătate

Crina Niță a aflat de la ecografie că are un copil cu probleme.

„Vestea a căzut că un trăsnet asupra noastră, nu știam la ce să ne așteptăm, nimeni nu ne spunea cu siguranță cum va fi. Am primit și vestea că nu va trăi, șansele sunt minime”, spune Crina Niță.

Doctorul Cîrstoveanu l-a luat pe micuțul Eric și a zburat cu el în Italia.

„Mai eram cu încă o mămică care era într-o situație mai deplorabilă că a mea, era intubat. Am zburat cu acel bebeluș ventilat mecanic. A fost șoc. Trei ore să dai… Eric era doar cu oxigen, era mai stabil. Noi, mamele, eram de pe altă planetă. Dar ne încuraja tot timpul, ne-a liniștit. Gândiți-va că va fi bine. Eu îl urmăream pe dansul dând din mâna, eu asta îl vedeam, dând la pompiță, la celălalt bebeluș. Din păcate, nu se bagă nimeni să transporte copii cu probleme. singurul doctor pe care îl cunosc eu și probabil toată țara, este doctorul Cătălin Cîrstoveanu, care își asumă și un risc. Pentru că pe avion nu știi ce se întâmplă, iar în zbor nu poți să intervii. Eu tot timpul m-am gândit că este un înger, că nu are cum să zboare cu atâția copii și pe toți să îi ducă în regulă. Pentru mine, doctorul Cîrstoveanu este un înger, o șansă la viață”, spune Crina Niță.

Citeste mai mult pe Stirileprotv.ro

Ultimile din

Mergi la SUS