Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, scrie pe blogul personal, despre muşcătura de căpușă. „Fiindcă vin căpușele. Și viin! Și viiin!”

in Sanatate
DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Medicul arădean, Otilia Ţigănaş, scrie pe blogul personal, despre muşcătura de căpușă. „Fiindcă vin căpușele. Și viin! Și viiin!”

Fiindcă vin căpușele. Și viin! Și viiin!

Și, pe măsură ce vin, va vui presa mai rău decât în fața invaziei extraterestre!

Atunci, toți telespectatorii, adică milioane de români, vor crede că au primele simptome ale bolii Lyme, fiindcă „îi furnică seara gambele”, „au brațele obosite după plivit”, sau „îi mâncă” spinarea.

Eu deja azi am examinat pe cineva cu cârcei, care și-a amintit că acu trei ani l-a mușcat căpușa. Auzind ieri la știri că ar putea fi de la căpușă… întreba ce părere am. Nu-i oare boala aia rea “de căpușe”?

Astfel că ies cu două informații pe subiect.

„Boala asta”, transmisă ȘI prin căpușă, este extrem de rară. Nu-i ceva gen “epidemie națională”, sau „blestem al parcurilor cu iarbă necosită”. Voi, cei care citiți acest text, întrebați-vă: câți cunoscuți sau rude sau colegi cu boala Lyme cunoașteți? Eu încă niciunul, iar raportul meu cu pacienții nu-i tocmai rar. Prin urmare, nu vă panicați! Întrebați-vă, tot acuma: câți cunoscuți cu accidente de mașină, aveți? De la evenimente rutiere mici, până la catastrofe. Hmmm?? Deci:

-șansa să faci boala Lyme este mult mai mică decât să te ucidă pe trecerea de pietoni un vitezoman. Fiindcă și asta se poate întâmpla, nu? Ieși din casă… și nu te mai întorci, în ciuda oricărei „profilaxii”.

-pe lângă căpușe, boli grave pot transmite și câinii, pisicile, țânțarii, liliecii, șoarecii, vacile, numai că nu-s mediatiați și nu fac știre cu rating. Cine ar sta azi să asculte la telejurnal teoria prezervativului și a sifilisului? Pe astea le cam știm toți. Da` o căpușă… aia da știre!

-dintre căpușe, doar UNELE tipuri transmit boala, dar și asta NUMAI dacă-s infectate. Ele, căpușele. Dacă-s infectate. Așa că nu puneți egal între căpușă, spital și sicriu! Vorbim despre una dintre miliardele de boli infecțioase posibile.

-căpușa-i una, (biata de ea), iar boala Lyme= borelioza= “boala celor o mie de fețe”, e alta.

Totuși, dacă ne mușcă bestia, ce facem? Păi, înghițim în primele 72 de ore de la mușcătură 200 de miligrame de Doxiciclină. Adică 2 tablete românești a câte 100 de mg, luate împreună. Și gata. Atâta. PUNCT.

Local: scoatem bestia cu o pensetă și dăm cu mult spirt. Apoi ne ne calmăm și ne vedem senin de viață. Nu alertăm nici SMURD-ul, nici nu aglomerăm urgențele spitalelor, nici nu sunăm la medicul de familie noaptea la trei, cum că ne-au amorțit buzele. Nu-i de la căpușă! Au amorțit, fiindcă ai beut opt cafele și ai tras un pachet de țigări în ultimele patru ore!! Relax.

Să faci boala aia nasoală, este improbabil. Dar dacă înghiți două Doxicicline, până și improbabilul îl anulezi!

Cele 200 de mg de Doxiciclină într-o singură priză nu le-am inventat eu și nici nu le-am adunat din comunicate de presă. Ci din ghidul de boli infecțioase.

Îi spuneam deunăzi unui cititor pe FB că eu nu mă informez din presă, eu SUNT presa.

Am râs virtual ambii, apoi.

Boala Lyme este o infectie multisistemica cu numeroase posibile manifestari clinice. Evolutia clinica a bolii Lyme cuprinde 3 etape. Manifestarile din stadiul I apar la 2-30 de zile dupa intepatura capusei, iar pacientii manifesta simptome nespecifice: febra, durere musculara, cefalee, oboseala. Manifestarile dermatologice cu eritem migrator ca simptom caracteristic apare la 60-80% dintre persoanele infectate. Eritemul migrator este considerat simptom specific, caracteristic fazei I a bolii Lyme.

Borelioza, boala Lyme sau boala muscaturii de capusa este determinata de bacteria Borrelia burgdorferi, transmisa prin muscatura de capusa infectata. Prezenta sau absenta infectiei poate fi depistata cu ajutorul testelor de laborator, analize de sange

Faza II are loc la cateva saptamani pana la cateva luni post-infectare si se manifesta ca boala sistemica, cu numeroase simptome nespecifice (de exemplu: manifestari neurologice). Manifestarile clinice din aceasta faza sunt urmatoarele: Artrita Lyme, Acrodermatita cronica atrofica (ACA) si Sindroame neurologice cronice.

Analize medicale de laboratorrecomandare in cazul muscaturii de capusa

Borrelia burgdorferi sensu lato: Anticorpi IgM, IgG
Borrelia: Western Blot Anticorpi IgM, IgG

Consultati medicul daca ati fost muscat de o capusa si aveti simptome

Numai o mica parte din cazurile muscaturii de capuse duc la boala Lyme. Cu cat ramane capusa mai mult atasata de piele, cu atat creste riscul de boala. Infectia Lyme este putin probabila in cazul in care capusa este atasat mai putin de 36 pana la 48 de ore. Tratamentul pentru boala Lyme este mult mai eficient daca este inceput din timp.

Mergeti la medic, chiar daca simptomele dispar

Este important ca medicul dumneavoastra sa va consulte, chiar daca semnele si simptomele dispar. Absenta simptomelor nu inseamna ca boala dispare. Lasata netratata, boala Lyme se poate raspandi in alte parti ale corpului de la cateva luni pana la ani de la infectare, cauzand artrita si probleme ale sistemului nervos. De asemenea, capușele pot transmite alte boli, cum ar fi babesioza si febra capusei Colorado.


DISTRIBUIE PE FACEBOOK

Loading...