Press "Enter" to skip to content

Medicii germani recomandă introducerea siestei: Să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să tragem un pui de somn la prânz

În lunile de vară, pentru a se adapta temperaturilor ridicate, Germania ar trebui să introducă obiceiuri deja consacrate în sudul Europei, precum siesta, a cerut marţi preşedintele Federaţiei Medicilor din Serviciul de Sănătate Publică din Germania (BVA‚-GD), Johannes Niessen, transmite EFE, citată de Agerpres.

„Ar trebui să ne uităm atent la ţările din sud în ceea ce priveşte relaţia dintre caniculă şi locul de muncă: să ne trezim devreme, să lucrăm productiv dimineaţa şi să tragem un pui de somn la prânz este un concept pe care ar trebui să îl introducem în lunile de vară”, a apreciat Niessen.

Preşedintele federaţiei germane a medicilor a declarat pentru grupul mass-media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) că, „la căldură mare, oamenii nu sunt la fel de productivi. Faptul că oamenii dorm prost atunci când în timpul nopţii este prea cald duce la probleme suplimentare de concentrare”.

Neissen a adăugat că „sarcinile complexe de lucru ar trebui, prin urmare, mutate la prima oră a dimineţii. În plus, sunt necesare mai multe ventilatoare şi îmbrăcăminte mai uşoară, chiar dacă este în vigoare un cod vestimentar la locul de muncă ce nu permite în principiu acest lucru”.

Preşedintele BVA-GD a declarat totodată că este foarte important ca oamenii să se hidrateze mai bine şi să aibă o alimentaţie mai uşoară şi cu porţii mici. Neissen spune chiar că o altă posibilitate este ca angajaţii aflaţi în telemuncă să se răcorească făcând o baie la picioare în apă rece într-un lighean amplasat sub birou.

Recomandările vin într-o perioadă cu temperaturi ridicate în Germania, dar care nu ajung nici pe departe la cele cu care se confruntă sudul Europei, unde multe oraşe se află sub cod roşu de caniculă, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Serviciul meteorologic german a prognozat pentru această săptămână maxime de 24 de grade Celsius în nordul ţării şi de 28 de grade Celsius în sud.

Mulți oameni sunt ținuți treji din cauza stresului sau a grijilor – o situație agravată de criza costului vieții.

Nick Little-Hales, care a fost numit primul antrenor de somn din lume, susține că somnul în timpul zilei este vital pentru o sănătate optimă.

Somnul din timpul zilei are numeroase beneficii, cum ar fi îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a creativității, ajută la recuperare, stimulează sistemul imunitar și reduce riscul de cancer, Alzheimer, boli de inimă și depresie.

Nick a declarat pentru Sun: „Nu vă gândiți la cei care dorm ziua ca fiind leneși – dacă nu dormiți, aveți de pierdut. „

„Între orele 13:00 – 15:00 și 17:00 – 19:00 sunt momente în care mulți dintre noi ne confruntăm cu oboseala. În loc să încercăm să facem față, ar trebui să tragem un pui de somn scurt sau să ne deconectăm de la ce se întâmplă în jur.

„Este o schimbare pentru majoritatea oamenilor. Funcționează pentru oricine – atleți de elită, fotbaliști, lucrători de primă linie, oameni în ture de noapte, adolescenți, copii. „

Expertul a spus că un pui de somn cuprins între 10 și 30 de minute va crește gradul de conștientizare și vigilență și va îmbunătăți performanța.

Cu toate acestea, un somn cu ochii închiși nu este neapărat necesar pentru a profita de beneficiile pentru sănătate. Nick a spus: „Nu este nevoie de un somn. Dormi efectiv cu ochii deschiși într-o cameră plină de oameni. Aceștia nu au nicio idee despre ceea ce faci. „

„Poți folosi căștile de la birou pentru a asculta o aplicație de meditație sau ceva care să te ajute să te deconectezi pentru un minut sau două în timpul pauzei de masă. „

„Dacă sunteți acasă, puteți să stați în grădină, pe o bancă, pe un scaun, să ascultați muzică, orice vă poate ajuta pentru a dezvolta acel mic spațiu de reechilibrare. „

Nick explică faptul că este important să te deconectezi de lume pentru o perioadă, dar asta nu înseamnă că trebuie să intri într-o stare de somn. „Somnul nu înseamnă doar somnul fizic, ci și a oferi minții posibilitatea de a se recupera – pe parcursul unui proces de 24 de ore. „

„Găsiți câteva minute, fie că este vorba de drumul spre casă cu trenul sau cu autobuzul, fie că este vorba de drumul spre casă, înainte de a pleca de la serviciu sau chiar în biroul de acasă. „

„Cu toții credem că nu avem timp să ne creăm 30 de minute pentru noi înșine, dar ne facem mereu griji cât de greu este să găsim somnul și încercăm să găsim soluții în acest sens. „

„Recuperarea se află în centrul tuturor performanțelor umane. Nu înseamnă să nu faci nimic, ci să nu mai pierzi timp prețios încercând să dormi fără beneficii.”

Cercetările de la Universitatea din Düsseldorf au arătat că perioadele scurte de somn îmbunătățesc procesarea memoriei.

Între timp, NASA a dezvăluit că somnul pentru piloții care efectuează zboruri lungi poate „menține sau îmbunătăți performanțele ulterioare, vigilența lor fiziologică și subiectivă și starea de spirit”.

Lipsa somnului poate duce la scăderea testosteronului, la un libido amorțit și la o productivitate redusă la bărbați, în timp ce în cazul femeilor poate afecta, de asemenea, capacitatea de reproducere.

Nick a adăugat: „Somnul reprezintă 30% din ziua noastră, dar este blocat la sfârșitul altor piloni ai sănătății, cum ar fi nutriția și exercițiile fizice. 

„Dar dacă îl transformi în primul pilon al sănătății și îți schimbi percepția asupra lui pentru a te gândi la somn ca la o recuperare naturală, te face mai productiv, te face să mergi mai repede, te face să zâmbești mai mult.”

5 sfaturi care te vor ajuta să dormi

  1. Momentul perfect pentru a trage un pui de somn este la prânz, între orele 13 și 15, în timp ce seara devreme, între orele 17 și 19, este următorul cel mai bun moment.
  2. Dacă lucrezi de acasă, nu trage un pui de somn pe pat – folosește o canapea sau un fotoliu.
  3. Nu trebuie să intri într-o stare de somn pentru a beneficia de acest lucru – evită să faci orice activitate solicitantă timp de 20 de minute iar starea de spirit ți se va îmbunătăți considerabil.
  4. Evită să ațipești mai mult de 30 de minute, deoarece acest lucru îți poate afecta somnul de noapte.
  5. Îndepărtează-te de spațiul de lucru, închide ochii și deconectează-te de ceea ce se întâmplă în jurul tău.
Trimite prietenilor
Creare Site Web by O24.RO