Cu alte cuvinte, nu intotdeauna anumite alimente si diferite medicamente fac casa buna. Exista combinatii care nu numai ca nu se inteleg, dar care, certandu-se asa de tare, ajung sa faca rau organismului pe care, altfel, ar trebui sa-l hraneasca si sa-l vindece.
Pana la urma, totul se reduce la combinatii chimice. Substantele din anumite alimente pot reactiona cu substantele din medicamente, iar rezultatul este incetinirea metabolizarii unora, a absorbtiei lor de catre organism. Sau, ca sa continuam analogia cu o casnicie nereusita, fiecarea incearca sa-si impuna parerea, pardon, propriile efecte, anulandu-le pe celelalte.
ALIMENTE CARE INCURCA
Pana la un moment dat, singura interdictie cand urmai un tratament medicamentos era evitarea alcoolului, mai ales cand tratamentul continea antibiotice. Argumentul? Alcoolul anuleaza efectele antibioticului. Ce mai stim? Ca sarea nu face bine celor care iau medicamente pentru boli cardiovasculare. Sau ca mezelurile nu se recomanda celor cu tratamente pentru boli gastrice. De fapt, chiar si alimentele considerate bune, prietenosase chiar, nu se inteleg deloc cu anume medicamente.
LACTATE SAU CAND CALCIUL NU E BUN!
Ca tot am amintit de antibiotice, daca esti trecuta de 30 de ani, imposibil sa nu fi auzit recomandarea, venita de la medic: iei antibioticul, apoi iaurt. Ideea era ca iaurtul ajuta flora intestinala sa se refaca. Din pacate, flora intestinala se reface pe spinarea…antibioticului, caruia pur si simplu ii stopeaza efectul. Mai mult, calciul din produsele lactate impiedia absorbtia antibioticelor, mai ales a celor din grupa tetraciclinelor. Dar si celelalte (majoritatea) medicament ear trebui luate evitand laptele, prentru ca acesta creste aciditatea in tubul digestiv, ducand la iritatie gastrica si boala de reflux.
PLANTE CU FRUNZE DE CULOARE VERDE-INCHIS
Spanacul, salata, stevia, varza sunt recomandate in mai toate dietele sanatoase, precum vitamine, pentru fier, pentru fibre. Dar, atentie, aceste bunatati contin o cantitate importante de vitamina K, care, cum se stie, are effect coagulant. Prin urmare, aceia care iau medicamente impotriva deficientelor de coagulare trebuie sa stie ca o dieta bazata pe verziturile mai sus amintite va impiedica pilulele sa-si faca efectul. Riscul de a forma cheaguri de sange creste exponential.
SUC DE GREPFRUT, PERICOL!
La mare cautare in curele de slabire, sucul de grepfrut este cu adevarat un pericol in combinatie cu tratamentele medicamentoase. Mai mult de 20 de medicamente sunt influentate negativ de naringerina, un flavonoid care exista in sucul de grepfrut. Aceasta blocheaza enzimele responsabile de metabolizarea anumitor medicamente, ceea ce duce la acumularea substantelor active componente pana la un nivel considerat toxic. Statinele (medicamente anticolesterol), antihistaminicele. Pilulele contraceptive, preparatele tiroidiene sau cele care scad tensiunea, toate sunt prost procesate de ficat daca in organism exista naringerina. Una peste alta, daca iei astfel de medicamente, trebuie sa excluzi grepfrutul din alimentatie.
FERMENTATE, MARINATE, AFUMATE
Altfel spus, branzeturile maturate, mezelurile sau pestele afumat, muraturile sau drojdia de bere, ba chiar si sosul de soia nu se impaca deloc cu anumite medicamente prescrise hipertensivilor (din categoria inhibitorilor de monoaminoxidaza). Si asta, din pricina unei substante numite tiramina, care are efect antidiuretic, adica exact ce este mai rau pentru hipertensivi. In plus, titamina scade eficienta acestor medicamente pana intr-acolo incat pot aparea puseuri de tensiune foarte periculoase.
ALCOOL ZERO
Alcoolul nu e bun in combinatie cu medicamentele. Cam oricare ar fi ele. Mai mult, in functie de cantitatea si frecventa cu care ai baut alcool si ai luat medicamente, efectele sunt diferite si contradictorii. Dar, indeobste, e bine de stiut ca, daca iei medicamente in timp ce bei alcool, vei avea impresia ca ai baut de doua ori mai mult. Punctual, efectele alcoolului sunt urmatoarele: cantitate mare de alcool in timp scurt + medicamente= intensificarea efectului medicamentelor; baut constant, cronic + medicamente= cresterea tolerantei la medicamente, scaderea eficientei acestora.
Alcoolul intensifica efetul sedativelor, antidepresivelor, analgezicelor etc., dar intr-o masura traumatizanta pentru organism. De asemenea, alcoolul in combinatie cu medicamentele contra ulcerului gastric (ranitidina, de exemplu) produce ameteli, greata puternica si alte simptome, caracteristice unei alcoolemii mult mai ridicate.
EFECTUL MEDICAMENTELOR ASUPRA ALIMENTATIEI
Da, reciproca este valabila: medicamentele se opun absorbtiei si metabolizarii anumitor nutrienti din alimente, fapt care duce la necesitatea revizuirii dietei pe timpul tratamentului. E vorba de: antiacide (cu aluminiu) – scad absorbtia fierului, favorizeaza eliminarea calciului, accelereaza pierderea de tiamina (vitamin B1); antibiotice – acidul folic si vitaminele B2 si B3 se elimina rapid, grasimile se absorb ai greu, organismal nu mai fabrica suficienta vitamin K; aspirina (in doze mari) – scade nivelul de acid folic, produce sangerari digestive difuze; betablocante (in hipertensiune) – nivelul lipidelor creste, se modifica toleranta la glucoza; anticonvulsive (fenobarbital) – scad absorbtia de acid folic, vitamin D.
STIAI?
Consummate in exces, taratele, ba chiar si painea integral anuleaza (proprietatea puternic laxativa e de vina!) efectele medicamentelor, pentru ca acestea sunt eliminate rapid, inainte de-a apuca sa actioneze.
Ciocolata, avocado, vinul, smochinele sau Berea contin din belsug tiramina, o substanta care incetineste metabolizarea anumitor medicamente antidepresive, ducand la o crestere periculoasa a tensiunii arteriale.