Măsură luată printr-o Ordonanță de urgență! Indemnizația minimă de creștere a copilului s-a majorat de la 1 ianuarie 2018

in Politic de

Indemnizația minimă de creștere a copilului s-a majorat de la 1 ianuarie 2018,  măsură care a fost luată printr-o Ordonanță de urgență a Cabinetului Tudose.

Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR. Măsura face parte dintr-o serie de modificări pe care Executivul le-a adus Codului Fiscal și care au revoltat o mare parte a societății românești.

Indemnizația minimă de creștere a copilului s-a majorat de la de 1.233 de lei la 1.250 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Pentru asigurarea acestei majorări, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată la salariul minim, ci la Indicele Social de Referință (ISR). În prezent, valoarea ISR este stabilită la 500 de lei, iar indemnizația va avea valoarea a 2,5 ISR.

„Cuantumul minim al indemnizației nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”, potrivit OUG.

Pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se va majora, mai nou, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară, așa cum este acum.

Așadar, din 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi cuprinsă între 1.250 și 8.500 de lei.