Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Mărturiile unei fete care a reușit sa fugă din Mariupol, anul trecut. Christina a petrecut săptămâni sub teroare și a supraviețuit printr-o minune!

in Extern de

Am citit zilele trecute mărturiile unei fete care a reușit sa fugă din Mariupol, anul trecut.
Christina a petrecut săptămâni sub teroare și a supraviețuit printr-o minune!

Norocul ei a fost ca exista un buncăr in clădirea unde locuia. Au rămas fără apa, gaze, caldura, servicii medicale, mâncare, medicamente. Farmaciile și magazinele erau goale sau distruse.
Au supraviețuit cu zăpada adunata de afara, doar seara, topita in singurul vas rămas, cu o butelie de camping pe care o pornea doar pentru a topi zăpada și pentru a umezi câteva macaroane, singurul aliment rămas.

Cei mai multi prieteni și cunoscuți ai sai au fost uciși in propria casa, sub bombardamente, sau au murit așteptând la coada pentru o pâine, pentru o sticla de apa, sau in timp ce încercau sa gătească afara, in fata blocului, o supa pentru copii, din ce alimente mai găseau.

Seara și noaptea incerca sa ii ajute pe răniții din zona clădirii unde se adăpostea. Zilnic, răniții rămâneau afara, pentru ca bombardamentele nu se încheiau, ambulante nu existau și nu se putea ajunge la un spital. Zilnic, răniții care o vedeau o implorau sa aducă otrava sau sa le curme suferința, sa ii ajute sa moara. La început, cei care se credeau norocoși ajungeau la spital. Cei mai mulți au murit in spital, dar uciși de rachetele rusești. Alții au fost operați de câte un doctor rămas blocat prin buncăre, pe viu, cu câteva instrumente de baza. Dar ei au murit primii, pentru ca mergeau afara sa ajute răniții.
Privea de la distanță zona unde locuiau părinții săi, cei trei frați dar si socrii sai. Clădirea era una cu pământul insa tot bombardata aproape zilnic, cu întreg cartierul.

Morții nu puteau fi îngropați. Cei care nu mai aveau loc in adăposturi și locuiau in blocuri își scoteau morții in balcoane. Cei răpuși pe strada rămâneau acolo iar trupurile lor dispăreau după alte bombardamente. O tanara gravida a murit la intrarea in clădire, împușcată. Zilnic oamenii răniți urlau de sub dărâmături iar după primele săptămâni mirosul era insuportabil.

Și-a dat seama ca singura ei șansa e sa fuga! Așa ca s-a urcat intr-o mașina încă neatinsa de gloanțe, împreuna cu fiul ei și intr-o clipa de nebunie a plecat la drum, spre vest. In jurul lor picau bombe și se auzeau gloanțele. A condus fără oprire, cât a avut combustibil. Când mașina s-a oprit nu a avut curajul sa iasa din ea. Încă auzea zgomotul bombelor. Însă copilul a observat o patrula ucraineana și și-au dat seama ca au reușit sa scape din teroarea din Mariupol.

Nici acum, după aproape un an, nu știe daca prietenii sau rudele ei mai sunt in viața. Nu se poate comunica, nu exista informații oficiale din partea rușilor privind datele personale ale celor rămași sau despre cei găsiți morți.

Nu pot scrie aici toate povestirile si detaliile pentru ca sunt prea dure.
Nu știu cine a făcut imaginea asta, dar sper ca Putin sa aibe o soarta mult mai dura decât a primului nebun!

Mihai Razvan Moraru

Mergi la SUS