Marea Cruce a Catedralei Notre Dame a rămas neatinsă de flăcări. Au fost salvate Cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt

in Extern de

Incendiul care a izbucnit luni la acoperişul Catedralei Notre Dame, a distrus partea superioară a catedralei, incluzând cele două turnuri de clopot și vârful, care s-au prăbușit.

Catedrala Notre Dame arde de 12 ore. Sute de pompieri s-au luptat cu flăcările şi în timpul nopţii, reuşind să salveze structura edificiului, dar şi unele dintre relicvele sacre pe care le adăpostea. Au fost salvate unele din relicvele sacre adăpostite de clădirea veche de peste 800 de ani, Cununa de spini a lui Iisus şi tunica regelui Ludovic cel Sfânt, salvate.

Din fericire, pagublele sunt mai mici decât s-a crezut iniţial. Marea Cruce a rămas, după cum arată imaginile postate pe Twitter, neatinsă de flăcări.

Cauza incendiului nu este cunoscută încă și autoritățile își continuă cercetarea despre cum a început focul, a declarat marți Secretarul de Stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, relatează Reuters.

Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat. “Ceea ce este mai rău s-a evitat, chiar dacă bătălia nu a fost în totalitate câştigată”, a declarat şeful statului la faţa locului, pe treptele edificiului sinistrat. Însă “vom reconstrui această catedrală”, a promis el.