Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Măcrişul, planta care poate fi sursa ta de sănătate!

in Diverse/ExtraNews/Regim alimentar/Retete/Sanatate de
horacredit.ro/

   Delicios în salate, ciorbe şi alte preparate culinare, Măcrişul reprezintă, totodată o veritabilă sursă de sănatate. Originar din Europa de Est, măcrisul a fost cunoscut în flora spontana din timpuri străvechi, iar din Evul Mediu a început să fie chiar cultivat. În Franţa era cunoscut ca plantă medicinală, cu el tratându-se boli ca scorbutul, anghina, rănile ulceroase şi chiar intoxicatiile alimentare.

   Astăzi, măcrişul creşte pe tot teritoriul Europei, dar şi în ţările din America Centrală. Se cunosc peste o sută de specii de măcriş, din care jumătate se cultivă, restul aparând în flora spontană.

   Frunzele de măcriş conţin caroten, vitaminele B1, B2, C, K şi PP, săruri minerale, precum magneziu, fier, fosfor, sulf si siliciu, proteine, zaharuri, tanini şi foarte mult acid oxalic. În rădăcini sale se găsesc substanţe fenolice. Frunzele tinere de măcriş au un gust acru, plăcut, sunt puternic vitaminizate, nutriţioniştii recomandând consumul lor, mai ales primăvara. Măcrişul se prepară în acelaşi fel ca spanacul sau ştevia. Se poate consuma crud în salate, sau fiert, în supe si borşuri. Ciorbele în care s-a pus măcris nu mai trebuie acrite. Frunzele de măcrşs fierb în aproximativ 20 de minute.

   Pentru afecţiunile hepatice, măcrişul este un adevărat miracol. Se recomandă rădăcina, care se foloseşte, în acelasi fel, şi în curele de detoxifiere: se ia, de trei ori pe zi, câte un vârf de cuţit de pulbere de rădăcină de măcrşs, se ţine zece minute în gură, după care se înghite cu puţină apă. Decoctul se obţine punând la fiert, pentru zece minute, două linguriţe de rădăcină bine mărunţită, în 250 ml de apă. Se beau doua căni pe zi. Deoarece măcrişul are foarte mult fier în compoziţie, poate fi folosit în tratarea anemiilor.

Măcrisul le este interzis persoanelor care suferă de reumatism sau afecţiuni renale, datorită cantităţii mari de acid oxalic din compoziţia sa. Acesta poate scădea timpul de coagulare a sângelui şi poate provoca hipocalcemie, leziuni renale şi alte neajunsuri. (foto: pixabay.com)

horacredit.ro/

Ultimile din

Mergi la SUS