Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Locomotivă blindată din tezaurul naţional lăsată pe mâna hoţilor de fier vechi

in Curiozitati de

O locomotivă blindată, fabricată de nemţi în anul 1944 şi inclusă în tezaurul naţional al României, zace în paragină pe un câmp din apropierea Gării Iţcani din municipiul Suceava. Locomotiva a fost aproape dezmembrată de hoţi şi vândută pe bucăţi la fier vechi, scrie adevarul.ro.

„Locomotiva este o capodoperă a tehnicii anilor 1942-1944. A fost construită într-unul dintre marile depouri de locomotive germane, în zona Ruhr. Era blindată, zona focarului era bine căptuşită cu metal pentru a fi protejată de loviturile proiectilelor. Acum este un maldăr de fier vechi. A rezistat până acum doar pentru că oţelul din care a fost fabricată a fost foarte bine tratat. Cei de la CFR vor să o lase să moară, să ruginească sau să o ofere pe tavă hoţilor de fier vechi”, a explicat Viorel Blănaru, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Suceava.

Pe piaţa neagră ar fi valorat peste trei milioane de euro

Fără niciun fel de pază, abandonată în câmp, în voia hoţilor de fier vechi, locomotiva a fost aproape dezmembrată şi vândută bucată cu bucată. Toate piesele mai mici, metalele neferoase şi plăcuţele de identificare au fost deja furate. Din locomotivă a mai rămas doar scheletul.

Astfel de locomotive sunt foarte căutate pe piaţa neagră. De altfel, după 1989 au existat multe suspiciuni cu privire la faptul că locomotivele de epocă din România ar fi fost vândute ilegal în străinătate. Viorel Blănaru susţine că, la începutul anilor 2000, când încă nu era dezmembrată, locomotiva ar fi valorat peste trei milioane de euro, scrie Historia.ro.

Descrierea obiectului şi o fotografie se regăsesc pe pagina de internet a Institutului Naţional al Patrimoniului.

„Locomotivă cu abur cu tender, cu cinci osii motoare precedate de o osie alergătoare sistem Bissel. Tenderul este construit într-un sistem şi tehnologie revoluţionare pentru anii ’40, din table dintr-un aliaj de titan şi oţel, asamblate în unghi antiglonţ (aşa-zisul tender-barcă), iar cabina este construită din aceleaşi table şi asamblată în aşa fel ca să existe cât mai puţine spaţii pentru geamuri şi cu sistem de camuflare a luminii. De asemenea, cabina are o instalaţie specială de ventilaţie şi aerisire la trecerea sau staţionarea în tunele sau spaţii închise”.

Deşi locul ei ar fi fost într-un muzeu, locomotiva de epocă s-a transformat într-un monument al fierului vechi. Citeste mai mult pe adevarul.ro

Ultimile din

Mergi la SUS