Informatii utile! Curiozitati si stiri din intreaga lume.

Localitatea cu cel mai curat aer din Europa și cel mai frumos cer noaptea. „Mica Elveție” a României

in Diverse de

Deşi pare greu de crezut, în România se respiră mai bine decât în Elveţia! Ce-i drept, doar în anumite zone ale ţării, pe care le poţi transforma în destinaţii inedite pentru vacanţele tale. Iată care sunt locurile mioritice unde poţi face o „cură” zdravănă de aer proaspăt, dincolo de betoanele şi noxele citadine…

Vrei să scapi de poluarea din oraşul tău? Să fugi departe de betoanele încinse de caniculă şi de zgomotul infernal al claxoanelor? Ce zici de o escapadă în locurile cu cel mai curat aer din România?

Un loc plin de tihnă, unde verdeaţa brazilor se asortează cu albastrul unui lac, Poiana Mărului este alintată de mulţi „Mica Elveţie” din Banat. La început, acolo a fost doar o casă de pădurar. Mai târziu au apărut locuinţele unor vânători şi pescari, iar în zilele noastre şi case de vacanţă. Oamenii şi locurile au păstrat liniştea de la începuturi, aşa că măcar o dată în viaţă trebuie să ajungeţi acolo.

Plecăm spre perla din inima Munţilor Ţarcu: Poiana Mărului. Ne întâmpină un indicator ruginit, martor al transfomării acestui loc de basm într-o staţiune turistică. Suntem la 150 de kilometri de Timişoara şi la o azvârlitură de băţ de Parcul Naţional Retezat.

Se spune că aerul de aici de la Poiana Mărului este cel mai curat din Europa. Într-adevăr, când tragi aer în piept simţi cum te umpli de energie.

Peisajele de tablou îi fac pe turiştii din toată ţara să bată sute de kilometri până la Poiana Mărului. Erwin şi Mara vin de la Bucureşti şi le pare rău că poposesc doar câteva nopţi aici. Încearcă să ia cu ei liniştea şi farmecul zonei prin zeci şi zeci de fotografii.

Turist: „Este foarte frumos, e un loc ideal pentru a te relaxa, are nişte peisaje idilice. Stelele se văd foarte bine, e frumos seara să te întinzi pe pătură şi să iei o sticlă de suc sau de vin, meditezi un pic, e foarte relaxant. Recomand!”

Mara ne mărturiseşte că aici a făcut pentru prima oară baie într-un lac de munte. A fost finalul perfect pentru o plimbare cu bicicleta pe cărări de munte. După ce s-a răcorit, s-a oprit pentru o nouă sesiune foto pe malul lacului.

Priveliştea de pe pontonul de pe marginea lacului Poiana Mărului este absolut superbă. Şi este imposibil să nu o imortalizezi în fotografii.

Oamenii locului sunt la fel de încântători ca peisajele de la Poiana Mărului. Aici găsim 11 pensiuni, conform unui site de turism.

O cameră nu costă mai mult de 150 de lei, iar turiştii au la dispoziţie piscine, terenuri de sport şi, bineînţeles, mâncare tradiţională din cele mai sănătoase ingrediente. Pentru un prânz pe săturate, cu tot felul de bunătăţi făcute în casă, gazdele cer între 30 şi 50 de lei.

Dragoş Curelea, proprietarul unei pensiuni: „Clientul nostru, stăpânul nostru, dar în acelaş timp şi prieten. Şi nu e o zicală, foarte mulţi turişti care au venit aici am rămas prieteni şi au revenit sau doar am rămas prieteni cu ei.”

Cine vrea să fie mai aproape de natură poate să îşi monteze cortul la marginea pădurii sau aproape de lac. Păsările sau susurul apei vă conduc spre cel mai bun somn de vacanţă, promit localnicii.

Aici, calitatea aerului este asigurată de patru componente esenţiale: ozonul, ionizarea negativă, aerosolii naturali şi puritatea.

În plus, cercetătorii francezi susţin că aerul din Poiana Mărului este mai curat decât cel din zona Cascadei Niagara, adică ionizarea este de 10 ori mai mare, ea fiind benefică pentru sănătate şi prevenind anumite boli.

Primarul Doru Cîrdei: „Zona nu e exploatată din punct de vedere turistic. În primul rând al trebui reabilitat drumul de la Zăvoi la Poiana Mărului, DJ 683. Sunt doar 25 de km. Când s-a construit barajul, drumul a fost dat în administrare celor de la Hidroelectrica printr-un decret, cred că în 1980. După terminarea barajului, drumul trebuia predat înapoi Consiliului Județean. În 2010 s-a dat o Hotărâre de Consiliu Județean, când drumul era într-o stare de degradare avansată, că sunt tot mai multe reclamații din partea proprietarilor de pensiuni și a turiștilor. Era un protocol între CJ și Hidroelectrica, să se repare drumul, să fie predat către CJ. Știu că era vorba de înlocuirea dalelor de beton crăpate, ceea ce s-a făcut. Hidroelectrica a intrat în insolvență și nu s-a mai turnat niciun strat de asfalt. Problema este că betonul înlocuit e de proastă calitate. Acum drumul e rău exact unde s-au înlocuit dalele de beton. Nu a ținut mai mult de două luni”.

Oamenii ies în stradă
Primarul din Zăvoi spune că drumul e un impediment foarte mare și că a început de mai multă vreme demersurile către Consiliul Județean, că a depus documentația prin care a arătat starea drumului și nemulțumirea oamenilor. „Localnicii sunt foarte nemulțumiți, vor să inițieze măsuri de protest. Sunt 13 pensiuni în zonă, sunt îngropate afaceri, investiții”, avertizează edilul-șef.

11 km până pe Muntele Mic
Potențialul zonei este uriaș, mai ales că se poate realiza destul de ușor legătura cu Muntele Mic. Proiectul lui Romeo Dunca ar fi ceva fantastic pentru toată zona, crede Cîrdei, ar fi cel mai mare domeniu schiabil pentru sud-estul Europei. „În prezent există un drum forestier, pe Șucu. Eu cred că vom putea în doi sau trei ani să reabilităm drumul, dar el e în administrarea Romsilva. Sunt vreo 11 km de drum până la Muntele Mic. Se poate face o telegondolă Poiana Mărului – Muntele Mic. Turiștii s-ar putea caza aici, ar urca pe munte, ar schia, ar fi ceva fantastic. Trebuie făcută legătura asta neapărat”, a mai spus primarul pentru expressdebanat.ro.

Legislația împiedică investițiile
Pe lângă nepăsare, zona are de înfruntat și destule capcane legislative. Primarul Cîrdei vorbește în acest sens de restricțiile impuse de instituțiile de mediu, care declară situri peste situri. „Eu sunt adept al protecției mediului și să nu stricăm ce avem de la natură, dar în Austria, în parcuri naționale, naturale, pe ghețari, nu întâlnim astfel de probleme. Ba mai mult, ei au ferme de animale, vara se întrețin din creșterea animalelor, iarna fac turism. În Italia e parc Unesco și se fac microhidrocentrale. Legislația trebuie neapărat revizuită. Noi, oamenii, facem parte din natură”, a mai spus edilul, explicând și motivele pentru care Poiana Mărului a ajuns o destinație atât de rară pentru turiști, în ciuda renumelui dat de calitatea aerului de aici. „La momentul de față, Primăria nu prea mai are teren la Poiana Mărului. Totul e privat. Ce a mai fost, au avut grijă predecesorii mei să înstrăineze”.

Ultimile din

Mergi la SUS