Liviu Dragnea, prima noapte la Rahova, în celula VIP-urilor. S-a uitat la tv și nu a luat cina

in ExtraNews de

Liviu Dragnea şi-a petrecut prima noapte la penitenciarul Rahova, după ce instanța supremă l-a condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate cu executare, în dosarul angajărilor fictive.

El a ajuns acolo luni după-amiază, după o diversiune ca în filmele poliţiste, cu o mașină momeală, cu geamuri fumurii.

La Rahova, Liviu Dragnea şi-a luat în primire celula destinată VIP-urilor, prin care a mai trecut și Adrian Năstase, alt fost preşedinte al PSD. Celula este învecinată cu cea pe care o ocupă acum fostul primar al Constanței, Radu Mazăre.

Dragnea s-a uitat la televizor, dar a ratat cina, însă, spun surse din interior, cel mai probabil a venit cu mâncare de acasă.

Marți dimineață va intra în programul de evaluare medicală și psihologică şi va fi în carantină pentru o perioadă de 21 de zile.

Liderul PSD s-a predat, după ce înainte a încercat să se ferească pe cât posibil de camerele de luat vederi. I-a trimis pe jurnalişti pe o pistă falsă şi a folosit un alt autoturism drept “momeală”. După ce şoferul lui a plecat cu maşina cu care se deplasează în mod obişnuit, Liviu Dragnea a pornit cu alta spre penitenciar. Deşi aceasta avea geamuri fumurii, jurnaliştii au reuşit să surprindă câteva imagni cu el. Îngândurat, îmbrăcat într-o cămaşă cu dungi, Liviu Dragnea intra pe poarta închisorii Rahova după ora 17:00.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru instigarea la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teolorman.

Instanţa supremă a menţinut decizia pronunţată în iunie anul trecut de completul de 3 judecători. Pedeapsa cu suspendare primită de liderul PSD în dosarul referendumului a fost contopită cu cea de acum.

Decizia definitivă de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost dată cu majoritate. Patru dintre cei cinci membri ai completului au decis că locul lui este în spatele gratiilor, în timp ce al cincilea a opinat ca dosarul ar trebui trimis înapoi la instanţă de fond şi judecat de la zero.

Liviu Dragnea a sperat că va fi achitat

Liviu Dragnea a sperat până în ultima clipă că va fi achitat. În discursul rostit după eşecul de la alegerile europarlamentare a încercat să arate că este puternic şi s-a declarat nevinovat.

“Eu nu mă tem de nimic. Dacă mă temeam, eram preş, ghiocel, slugă. Nu e vorba de teamă, dar completul de judecată dacă va rezista presiunilor inimaginabile vor da achitare, pentru că sunt complet nevinovat, dacă nu vor rezista nu vor da achitare”, spunea Liviu Dragnea.

Liderul PSD a aşteptat acasă verdictul instanţei supreme, de unde a lipsit şi de la dezbaterile finale. O variantă favorabilă pentru el ar fi fost că verdictul să fie amânat din nou. Una dintre cele cinci judecătoare din complet – Luciana Mera – se pensionează de la 1 iunie, iar dacă decizia nu era pronunţată acum, trebuia găsit un alt magistrat ca să o înlocuiască, iar dosarul “Bombonica” urma să fie judecat în apel, de la zero.

În momentul deciziei de condamnare de către magistratul asistent al completului de cinci, în zona instanţei supreme, ca de altfel pe durata întregii zile, nu s-a mai aflat niciunul din zecile, poate sutele de susţinători care l-au aparat frecvent pe politician.

Zarvă a fost în schimb în faţa locuinţei lui Liviu Dragnea din sectorul 1. Pe timpul zilei, şoferul liderului PSD a fost văzut de mai multe ori intrând în imobil cu mai multe sacoşe.

Şi avocatul politicianului a trecut pe acolo.

După ora 16:00, Liviu Dragnea a plecat de acasă să se predea. S-a ferit să apară însă în faţa camerelor de luat vederi, a folosit o maşină cu geamuri fumurii.

Liviu Dragnea așteaptă o decizie a CCR

Preşedintele PSD aşteaptă, acum, o decizie a Curţii Constituţionale.

Pe 5 iunie, magistraţii trebuie să ia o decizie privind contestarea primului complet de judecată care l-a condamnat în prima instanţă. Avocaţii lui Liviu Dragnea s-au plâns că judecătorii care i-au dat pedeapsa de 3 ani şi jumătate cu executare, anul trecut, nu ar fi fost specializaţi în infracţiuni de corupţie.

Apărarea lui Dragnea spera că judecătorii constituţionali să îi dea dreptate, apoi să declanşeze proceduri extraordinare de atac şi să ceară anularea condamnării.

Pe de altă parte, fosta soţie a lui Liviu Dragnea – Bombonica Prodana – a primit o decizie mai bună în acelaşi dosar. A fost achitată, deşi acceptase încă dinainte de prima condamnare să acopere o parte din prejudiciu.

Ceilalţi inculpaţi din dosarul angajărilor fictive la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman au fost în majoritate condamnaţi la pedepse cu suspendare. Inclusiv cele două funcţionare, care deşi erau plătite din bugetul public, în realitate, au muncit la PSD Teleorman.