Levantica, Lavandula angustifolia, este o planta originara din zona Marii Mediteraneene, fiind o planta de cultura in scopuri medicinale, dar si planta de baza pentru industria cosmetica. Florile, de culoare albastru spre violet, sunt frumos mirositoare, ceea ce face ca planta sa fie folosita de secole in gospodarii: planta ca atare, asezata intre rufe combate moliile, extractul de levantica a dat unul din primele parfumuri, “lavanda”.
In scopuri medicinale, levantica se foloseste ca infuzie pentru tratara afectiunilor nervoase, are un puternic efect calmant. Se trateaza bolile de inima de origine neurovegetativa, starile de slabiciune, neuroastenie, migrene, starile de agitatie generala. Datorita uleiurilor pe care le contine, levantica este utila in tratarea afectiunilor hepatice si biliare.
Florile de levantica puse in otet de mere dau un extract extrem de apreciat in tratamentul starilor gripale, febra etc. Extractul este folosit ca frectie. Un efect deosebit de bun il are levantica in tratamentul afectiunilor glandei tiroide (pentru gusa), stari de lesin, ameteli, melancolie. Sub forma de bai complete sau bai de sezut, levantica se foloseste in tratamentul bolilor de nervi sau pentru cicatrizarea ranilor.
Perioada optima de recoltare a plantei este iulie-august si ar fi recomandat sa se pastreze uscata in pungi de hartie bine inchise sau in borcane de sticla care se pot inchide ermetic.
Mod de folosire:
Ceai (infuzie) – intr-o cana cu apa clocotita se pun doua lingurite cu flori de levantica, se lasa 1-2 minute, apoi se strecoara. Se beau 2 cani pe zi in cazurile de migrena si afectiuni ale veziculei biliare. Pentru afectiunile glandei tiroide se foloseste un amestec de levantica, sunatoare si soc.
Extract in otet – se pun 50 g flori uscate de levantica, 100 g frunze de menta, 50 g flori de salvie, 2 linguri cimbru (sau cimbrisor) in 750 ml otet din vin sau otet de mere, se lasa o saptamana la loc calduros si insorit. Se foloseste pentru frectii in starile gripale si raceli, scade febra si da o senzatie placuta de racoare si confort.
Ulei – uleiul de levantica se gaseste in farmacii. Se iau de doua ori pe zi cate 10 picaturi pe o bucatica de zahar.